Uniunea Europeană dorește accelerarea procesului de înființare a Uniunii Bancare

Christine Lagarde Foto: presidency.ro

Christine Lagarde Foto: presidency.ro

Propusa uniune bancară din Uniunea Europeană trebuie să fie rapid finalizată, a afirmat marți Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), la o conferință desfășurată la Paris, transmite Reuters.

‘Ne gândim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este încă complet finalizat pentru cele dure. Încă trebuie efectuate multe lucruri la această uniune bancară. Dacă am astăzi un mesaj, este că această parte specială a vaporului trebuie finalizată, completată, iar esențială este viteza cu care se realizează’, a declarat șeful FMI.

Luna trecută, Comisia Europeană a propus înființarea unei autorități unice care va avea puterea de a decide când băncile trebuie salvate sau închise, în pofida faptului că oficialii germani sunt de părere că aceste prevederi încalcă tratatele europene, care limitează puterile Bruxellesului asupra finanțelor naționale.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezoluție pentru uniunea bancară va avea un nou board, format din reprezentații Băncii Central Europene, Comisiei Europene și ai autorităților naționale competențe (și anume, cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum și sucursale și/sau filiale ale acesteia). Acest comitet ar avea competențe largi pentru a analiza și a defini modul de abordare a rezoluției unei bănci: ce instrumente trebuie utilizate și cum ar trebui să se implice Fondul european de rezoluție.

De asemenea, Comisia propune înființarea unui Fond unic de rezoluție bancară, sub controlul Comitetului unic de rezoluție pentru a asigura că, în timpul procesului de restructurare, banca beneficiază de un sprijin financiar pe termen mediu. Fondul respectiv ar fi finanțat prin contribuții ale sectorului bancar, înlocuind fondurile naționale de rezoluție ale statelor membre care fac parte din zona euro și ale statelor membre care participă la uniunea bancară.

‘Cu această propunere, sunt întrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei uniuni bancare menite să consolideze bazele acestui sector, să restabilească încrederea și să remedieze fragmentarea piețelor financiare’, a declarat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. ‘Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datorită mecanismului unic de rezoluție și a Fondului de rezoluție, băncile, și nu contribuabilii europeni, ar trebui să fie cele care să își asume, în viitor, responsabilitatea pierderilor’, a adăugat Barroso.

Mecanismul unic de rezoluție pentru uniunea bancară ar urma să completeze mecanismul unic de supraveghere bancară (care va deveni operațional la sfârșitul anului 2014) și constituie o nouă etapă spre uniunea bancară, care are drept obiectiv eliminarea legăturii între criza bancară și criza datoriilor.

Dacă o bancă din zona euro se va întâmpina grave dificultăți financiare, BCE, în calitate de supervizor va trage semnalul de alarmă. În acest moment consiliul de rezoluție (care la început va fi format din 300 de angajați) va face recomandări Comisiei, cea care va lua decizia dacă va pune în practică procedura de rezoluție bancară.

Intrarea în vigoare a mecanismului unic de rezoluție este prevăzută pentru 2015, însă regulile pe baza cărora ar urma să stabilească ordinea creditorilor în cazul salvării unei bănci nu vor fi operaționale decât în 2018. În perioada următoare, Comisia vrea să modifice de la 1 august regulile în materie de ajutoare e stat pentru bănci astfel că înainte ca băncile să poată solicita o finanțare publică, acționarii și creditorii subordonați vor fi primi care vor trebui să contribuie

Loading

Comments

comments