VIDEO. Ultimul film al lui Peter O’Toole

Peter O'Toole în Katherine of Alexandria

Peter O’Toole în Katherine of Alexandria

Actorul actorul irlandez de teatru și film Peter O’Toole, nominalizat de opt ori la premiile Oscar, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani,  la spitalul Wellington din Londra, după o lungă suferință, a anunțat Steve Kenis, agentul său de presă, citat de The Guardian.

În iulie anul trecut,  O’Toole, devenit celebru grație rolului din filmul “Lawrence al Arabiei” (1962), a anunțat că se retrage din activitate. Cu toate acestea, nu s-a putut ține departe de scenă. Ultimul film în care a jucat este „Ecaterina” (Katherine of Alexandria), ce urmează să aibă premiera anul viitor. Peter O’Toole interpretează un rol principal, personificându-l pe Gallus, un personaj fictiv, învățat roman care ia partea Ecaterinei, atunci când aceasta își proclamă credința în Dumnezeu, fapt ce îi va atrage condamnarea la moarte într-un imperiu roman în care creștinismul încă era considerat erezie.

Peter O’Toole l-a interpretat și pe Profetul Simion în filmul „Maria”, dedicat vieții Mamei Mântuitorului. Acest film însă nu este terminat.

Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter O’Toole și-a petrecut tinerețea în nordul Angliei. După liceu, a devenit jurnalist și a lucrat pentru serviciul de comunicații din Marina Regală britanică, înainte de a deveni actor.

A urmat cursurile Academiei regale de arte dramatice în compania lui Albert Finney, Alan Bates și Richard Harris, viitori actori celebri.

A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, și a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura și pe marele ecran cu filmul “Lawrence al Arabiei”, în regia lui David Lean.

În anii 1970, O’Toole a reușit să învingă un cancer la stomac, renunțând la alcool.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar, reușind câteva interpretări remarcabile precum cele din “Caligula” (1979) și “Ultimul împărat” (1987).

A câștigat patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy și a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

Loading

Comments

comments