UE vrea simplificarea birocrației la reînregistrarea automobilelor

masini

Doar prin simplificarea procedurilor de reînregistrare ale autovehiculelor UE ar putea economisi 1,5 miliarde de euro. Dificultatea cu care o mașină este transferată dintr-un stat european în altul este una din cele 20 cele mai reclamate probleme. Pe 9 iulie comitetul comercial intern al Parlamentului European (PE) a propus eliminearea complicațiilor generate de birocrație legată de acest caz.

Comisia dorește îmbunătățirea situației prin simplificarea procedurilor reducând numărul de documente necesare reînregistrării creându-se o bază de date comunitară, astfel încât statele membre să poată face schimb de acte. De asemeni se dorește să se stabilească unde trebuie să se înregistreze o mașina, în condițiile în care proprietarul locuiește într-un stat dar face naveta la muncă într-un alt stat.

Dacă cineva se mută în altă țară membră și trebuie să își reînregistreze mașina, va putea opta între un număr al tării respective sau unul al Uniunii, asigurând astfel respectarea legilor noului stat gazdă.

În timpul unor audieri din 20 martie a.c. experții au discutat despre problemele pe care oamenii le întâmpină acum

La ora actuală este imposibil că cumperi o mașină din altă țară UE și să o conduci acasă în mod legal, a spus Claudia May, reprezentanta clubului german auto ADAC. May a mai spus că unele state membre nu acceptă numere temporare în consecință automobilul nu poate fi asigurat.

Companiile care închiriază mașini nu le pot închiria în alte state, a explicat John Lewis, reprezentantul Leaseurope. Simplificând procedurile de reînregistrare se pot salva afaceri și aduce mari economi de timp și bani.

Multe mașini sunt furate și reînregistrate în alte state din UE dar neexistând o bază de date nici nu se poate semnala dacă o anumită mașină se înegistrează în alt stat membru. Având un sistem comun european problema ar putea fi soluționată mai ușor ia un alt beneficiu ar fi că va putea ajuta și la combaterea fraudelor.

Noul pachet de legi ar urma să fie votate la începutul anului 2014.

Loading

Comments

comments