UDMR a obținut tot ce și-a dorit pentru intrarea la guvernare

Imagine: academiacatavencu.info

Imagine: academiacatavencu.info

UDMR și triumviratul format din PSD & UNPR & PC (alianța numită Uniunea Social Democrată – USD, dar a cărei înregistrare a fost refuzată, azi, de Biroul Electoral Central) au semnat, azi, acordul pentru intrarea UDMR la guvernare.

Acordul conține prevederi care arată că revendicările UDMR au fost satisfăcute. De pildă, Universitatea de Medicină din Târgu Mureș va avea secție în limbă maghiară, după ce actuala Putere a răsturnat Guvernul Ungureanu, printr-o moțiune de cenzură fundamentată implicit pe o hotărâre de guvern care prevedea înființarea secției în limba maghiară la UMF Tg Mureș. Modificarea Constituției se va face doar cu acordul UDMR (ceea ce implică scoaterea sintagmei de stat național unitar), iar reorganizarea administrativ teritorială a României se va face „ținând cont de tradițiile, cultura și istoria diferitelor zone ale țării”; adică, una dintre regiuni va fi HarCov (Harghita și Covasna).

Acordul mai prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităților naționale, prin legislație adecvată, reprezentarea proporțională a maghiarilor în instituții, consultarea în legătură cu toate problemele care țin de identitatea culturală, lingvistică, educațională a minorităților maghiare, accelerarea procesului de restituire a imobilelor cultelor religioase. De asemenea legea educației naționale nu va fi modificată fără acordul UDMR.

După semnarea acordului, Ponta a precizat că întotdeauna a apreciat “competența și seriozitatea” la UDMR. Premierul a mai spus că în România tensiuni interetnice există doar în declarațiile de la televizor.

În Guvernul Ponta 3 UDMR va avea în coordonare două ministere (pe al Culturii și al Mediului) și un post de vicepremier. Președintele UDMR Kelemen Hunor este propunerea pentru postul de vicepremier, ministru al Culturii, iar Attila Korodi ar urma să fie ministrul Mediului.

 

La redactarea acestei știri au fost folosite informații Mediafax.

Loading

Comments

comments