Ucraina are un nou ministru al Apărării

Ministrul interimar ucrainean al Apărării Igor Teniuh și-a prezentat marți demisia, în Parlament, din cauza criticilor privind modul în care a gestionat criza din Crimeea. Propunerea i-a fost aprobată de Parlament după două runde de vot, informează Mediafax, citând AFP.

“Se pare că acțiunile întreprinse de către ministrul interimar al Apărării în Republica autonomă Crimeea (…) displac unora. Nu m-am agățat niciodată de post și nu intenționez să o fac”, a declarat Teniuh în Parlament.

“Am onoare”, a adăugat el.

Numirea unui nou ministru al Apărării, Mihailo Koval, a fost adoptată cu 251 de voturi, într-o ședință agitată.

Generalul Koval, născut în 1956, s-a aflat anterior la post în Crimeea și a fost deținut pentru o scurtă perioadă de timp, la începutul lui martie, de către forțe proruse care au preluat controlul asupra peninsulei, anexate săptămâna trecută de Rusia.

“Avem nevoie ca cei care munesc și iau decizii să fie specialiști, oameni capabili să ia decizii bune și să răspundă prin ele condițiilor extreme, condițiilor periculoase, condițiilor unei confruntări militare”, a declarat președintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, totodată șeful interimar al statului.

Autoritatea lui Turcinov a fost pusă în discuție de către fostul campion la box Vitali Kliciko, care a amenințat că-i va cere să plece de la putere în cazul în care nu este schimbată conducerea Ministerului Apărării.

După numirea lui Koval, Turcinov a supus la vot propria demisie, care a fost respinsă cu o majoritatea largă, doar doi deputați votând pentru.

Turcinov a anunțat, luni, retragerea trupelor ucrainene din Crimeea și mobilizarea lor în alte părți, în țară.

Un expert militar intervievat luni de AFP a criticat modul în care autoritățile de la Kiev au gestionat criza cu Rusia.

Militarii din Crimeea “au petrecut trei săptămâni fără să înțeleagă care era situația la Kiev. Era haos”, a declarat Dmitro Timciuk, directorul Centrului pentru Cercetări Militare. “Ei au rezistat fără să știe de ce o fac, care era planul Kievului, ce funcție aveau de îndeplinit”, a subliniat expertul.

Loading

Comments

comments