Ucraina este în pragul unui război civil

Ciocnirile au continuat, luni, la Kiev, după o noapte de violențe soldată cu sute de răniți. Din închisoare, fostul premier Iulia Timoșenko i-a incitat pe manifestanți, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Marina Soroka: „Mă adresez vouă, femeilor și bărbaților puternici din Ucraina, prin cuvinte de susținere și încredere. Apărați Ucraina și să nu vă temeți de nimic! (…) Nu există alte modalități de a lupta împotriva grupurilor mafiote. Sunteți eroi. Libertatea merită o astfel de luptă”, a transmis Iulia Timoșenko.

Serviciile medicale de Kiev au anunțat că 103 persoane au cerut îngrijiri de la începutul ciocnirilor de duminică, iar 42 dintre acestea au fost spitalizate. Ministerul de Interne a anunțat că aproape 100 de polițiști au fost răniți și că 61 au fost spitalizați, în urma unor traumatisme craniene, informează Mediafax.

Luni dimineața, sute de manifestați rămăseseră în Piața Independenței, după o noapte petrecută în stradă la temperaturi de minus 10 grade Celsius. Autoritățile s-au angajat să înființeze o comisie pentru soluționarea crizei, sub presiunea SUA. Însă ciocnirile au continuat, unii manifestanți aruncând cu pietre sau coctailuri Molotov în direcța forțelor de ordine, ceea ce arată că sunt puțin convinși de promisiunile președintelui Viktor Ianukovici.

La manifestațiile de duminică au participat aproximativ 200.000 de persoane în Piața Independenței. Purtând fulare și cagule și înarmați cu bâte de basebal sau cu lanțuri, unele persoane infiltrate printre manifestanți au încercat să treacă de un cordon de polițiști pentru a ajunge la Parlament și au distrus mașini ale poliției. Forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare și bastoane.

La aproape trei ore de la începerea confruntărilor, poliția a folosit tunuri cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a reuși să-i disperseze pe protestatari, potrivit unor martori citați de AFP. Poliția a negat că a folosit tunuri cu apă.

Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 20 de manifestanți au fost arestați în legătură cu ciocnirile din Piața Independenței.

Statele Unite au solicitat încheierea imediată a confruntărilor, amenințând Kievul cu sancțiuni. “Agravarea tensiunilor din Ucraina este o consecință directă a eșecului guvernului de a recunoaște revendicările legitime ale populației”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională, Caitlin Hayden. “Statele Unite continuă să examineze măsur suplimentare, inclusiv sancțiuni, ca răspuns la folosirea forței”, a adăugat Hayden.

De la începutul ciocnirilor, liderii opoziției, în special boxerul Vitali Klicko, au făcut apel la calm, fără succes. Klicko s-a întâlnit cu Viktor Ianukovici la reședința acestuia de la Kiev, iar rezultatul a fost anunțarea înființării comisiei speciale cu reprezentanții opoziției.

Declanșate în decembrie 2013, de opoziția președintelui Ianukovici față de asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană, protestele s-au amplificat după adoptarea, săptămâna trecută, a unor noi legi care au în vedere pedepse cu închisoarea și alte potențiale sancțiuni pentru manifestanți și introduc, la fel ca în Rusia, noțiunea de “agent străin” pentru anumite organizații neguvernamentale.

Loading

Comments

comments