Ucraina dă FLIT Uniunii Europene și nu mai semnează acordul de asociere

Procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană a suferit, azi, un recul important. Ucraina a anunțat că nu va mai semna acordul de asociere cu UE, eveniment care ar fi trebuit să se producă peste zece zile, în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania.

Ucraina a decis suspendarea discuțiilor preparatorii în vederea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană, propunând în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comerțului. Practic, emisarii europeni Pat Cox (fost președinte al Parlamentului European) și Aleksander Kwasniewski, fost președinte al Poloniei, au fost trimiși acasă, cu misiunea neîndeplinită. Cei doi și-au exprimat regretul pentru acest deznodământ. Înainte de apărăsi Ucraina, vor avea o îndrevedere cu fostul premier Iulia Timoșenko, aflată în închisoare. Azi, Parlamentul Ucrainei a respins un proiect de lege care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoșenko, o condiție impusă de UE pentru semnarea acordului de asociere.

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că țara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană, atrăgându-și criticile dure ale opoziției, care îl acuză de fariseism, de “înaltă trădare” și îi cere demisia.

Loading

Comments

comments