Ucraina: chiar și foștii președinți bolșevici Kucima și Kravciuk consideră că Ianukovici trebuie să facă pasul înapoi

Foștii președinți ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima și Viktor Iușcenko, au discutat în cadrul unei întâlniri despre manifestațiile de la Kiev, convenind asupra faptului că actualul Guvern ar trebui să-și dea demisia, a anunțat marți ziarul ucrainean Segodnya în pagina electronică, citat de Mediafax.

Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994), a declarat: „Schimbarea rapidă a poziției a dus la izbucnirea unor proteste și, astăzi, aceste proteste reprezintă o amenințare pentru stabilitatea în țară și pentru integritatea Ucrainei. Acest fapt ar putea avea consecințe politice și economice grave. (…) Considerăm că puterea ar trebui să inițieze imediat un dialog cu Uniunea Europeană, iar Guvernul să demisioneze într-un mod european civilizat. Cele mai importante valori pentru Ucraina, democrația și libertatea, sunt în pericol. Condamnăm cu fermitate utilizarea forței împotriva manifestanților pașnici. Legile și Constituția prevăd dreptul fiecăruia la liberă exprimare”.

Însă, regimul Ianukovici nu capitulează. Premierul ucrainean Mikola Azarov a îndemnat azi opoziția să “oprească escaladarea” tensiunilor politice, apărute în urma refuzului Guvernului de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

“Parlamentul și-a exprimat ieri (marți) încrederea în Guvern. Este un fapt pe care opoziția și partenerii noștri din străinătate este necesar să îl accepte. Îndemn la oprirea escaladării tensiunii politice”, a declarat Azarov în deschiderea ședinței Consiliului de miniștri, prima de la manifestațiile împotriva puterii.

Doar 186 de deputați au susținut moțiunea inițiată de trei grupuri parlamentare ale opoziției, în contextul în care erau necesare 226 de voturi pentru adoptarea ei.

Opoziția ucraineană, care vrea înlăturarea puterii în urma eșecului integrării europene a Ucrainei și reprimării unor manifestații pro-UE, a rămas mobilizată marți, în pofida respingerii moțiunii de cenzură vizând Guvernul.

După vot, 20.000-30.000 de manifestanți s-au reunit în Piața Independenței, un loc simbolic al “revoluției potrocalii” din 2004.

“Vă îndemn să nu renunțați. Avem nevoie de o nouă putere”, le-a cerut manifestanților Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziției.

Forțele de ordine ucrainene au evacuat marți, prin violență, Piața Independenței, ocupată de mai multe zile de către opoziție, rănind aproximativ 30 de persoane.

Autoritățile ucrainene au recunoscut “excese” din partea polițiștilor, iar șeful poliției capitalei a fost nevoit să demisioneze în urma acestei reprimări, care a consolidat mobilizarea opozanților.

Opoziția îl acuză pe premier că este vinovat personal pentru violențele comise de polițiști împotriva unor manifestanți și că a “vândut Ucraina Rusiei”.

În această dimineață, aproximativ 100 de manifestanți proeuropeni au încercat să blocheze sediul Guvernului, unde a avut loc ședința Consiliului de miniștri, însă toate căile de acces erau blocate de poliție.

Tot azi, o delegație ucraineană ar urma să efectueze o vizită la Bruxelles, pentru negocieri ce ar putea permite semnarea unui acord de asociere cu UE în condiții mai avantajoase pentru Ucraina, potrivit premierului ucrainean.

Altă delegație ucraineană este așteptată miercuri la Moscova, pentru a discuta un parteneriat strategic cu Rusia, potrivit aceleiași surse.

Președintele Viktor Ianukovici a optat să plece din Ucraina marți, într-o vizită de stat de trei zile în China, unde este prevăzută semnarea unor acorduri economice. Această vizită va fi urmată de o deplasare în Rusia, țara care a jucat un rol decisiv în decizia Ucrainei de a nu semna un acord de asociere cu UE.

 

 

Loading

Comments

comments