Tolontan, o dezamăgire

Am fost curios să văd ce spun ziarele de sport despre meciul de aseară.

Prosport, în nota sa caracteristică, mai cancanoidă, este echilibrat, în sensul că nu le dă speranțe deșarte suporterilor. Nu dă un verdict direct, dar titrează ce spune presa din Grecia „Ne facem bagajele pentru Rio”.

GSP, pe de altă parte, nu se sfiește să trâmbițeze „Golul lui Stancu ne ține în viață pentru retur”.

Nicio surpriză, până aici: cu certitudine, dacă meciul retur s-ar fi difuzat la Pro TV și nu la Antena 1, lucrurile ar fi stat exact pe dos, ziarul din trust susținând audiența televiziunii din trust.

Dezamăgitor este, însă, faptul că și Cătălin Tolontan, în comentariul său, reiterează această idee: „Acest 3-1 e dureros, însă lasă loc speranței. (…) Ne-au mai rămas, probabil, o treime din șanse. Dar le avem!”.

Un analist profesionist, priceput, serios, căruia manipularea îi este străină, nu poate face asemenea estimări după meciul de aseară.

Variantele noastre de calificare sunt trei, mari și late: 2 – 0, 4 – 1 (sau orice victorie la un scor cu o diferență de trei goluri sau mai mare), sau 3 – 1 după prelungiri și câștig la loteria loviturilor de la 11 m.

Grecii se califică la 0 – 0 (sau orice scor de egalitate), 1-0 (sau orice victorie a României la o diferență de un gol), 4 – 2 (sau orice victorie a României la o diferență de două goluri, în afară de 2 – 0 și 3 – 1), 0 – 1 (sau orice victorie, indiferent de scor), 3 – 1 și câștig la loteria loviturilor de la 11 m.

Așadar, tricolorii trebuie să intre în teren deciși să marcheze nu două, ci baremi trei goluri. Ca să avem o șansă, una dintr-o sută, nu o treime, ar trebui să mizăm TOTUL pe cartea atacului. Pițurcă, un exeget al antijocului, nu este capabil de așa ceva. El va pregăti echipa pentru 2 – o. Adică, același joc de temporizare cu care ne-a obișnuit, cu miza pe șansa de a „înțepa” de două ori, fără a lua gol. Pe strategia asta, e posibil să scoatem un 1- 0 sau 2 -1 (colacul de salvare al antrenorului și de naufragiu etern al Naționalei), dar mult mai probabil e să pierdem și partida retur. Nu că mizând totul pe atac nu am putea pierde. Doar că, pe de o parte, fără atac nu avem nici acea șansă dintr-o sută. Pe de altă parte, este preferabil să „murim” jucând frumos, spectaculos.

Prin urmare, singurul mesaj obiectiv ce poate fi difuzat este că marmota nu învelește ciocolata: am pierdut calificarea, iar meciul de marți va fi unul de și mai tristă amintire decât cel de vineri. Cu singurul amendament că ar putea fi, deopotrivă, borna unui nou început pentru fotbalul autohton, asumând că Pițurcă va pleca sau va fi demis.

Loading

Comments

comments