Țigările cu arome – interzise de Parlamentul European. Țigările electronice – în farmacii

Imagine: a1.ro

Imagine: a1.ro

Pentru a face fumatul cât mai puțin atrăgător în rândul tinerilor, Parlamentul European introduce noi restricții în legislația de profil. Conform unei directive adoptată azi,  toate pachetele vor purta un mesaj de avertisment referitor la punerea în pericol a sănătății, care va acoperi 65% din suprafața lor. Țigările mentolate și cele cu arome de fructe vor fi interzise, la fel și pachetele mici – cu mai puțin de 20 de țigări. Țigările subțiri (slims) nu au fost interzise – a existat un amendament în acest sens, dar nu a fost adoptat. Țigările electronice vor putea fi comercializate ca produse medicinale, în farmacii, dacă au proprietăți curative dovedite sau de prevenție, informează un comunicat al biroului de presă al Parlamentului European.

Aceste modificări au fost aprobate cu o majoritate zdrobitoare (620 pentru, 43 împotrivă, 14 absenți). După votul în Consiliul European,vor trebui introduse în legislațiile naționale în termen de 18 luni. Țigările aromate (altele decât cele cu mentol) vor mai putea fi comercializate timp de trei ani, la fel și țigările electronice (în forma actuală, nemedicinală). Țigările mentolate beneficiază de un termen mai generos de retragere completă de pe piața europeană, de opt ani.

„În pofida trendului descrescător al fumatului în rândul adulților din statele membre, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății ne arată un trend îngrijorător, de creștere a numărului tinerilor fumători”, a declarat raportorul britanic Linda McAvan. „Trebuie să împiedicăm producătorii de tutun să-i atragă pe tineri cu o panoplie de produse înșelătoare și trebuie să ne asigurăm că pachetele de țigări sunt inscripționate cu avertismente eficiente. În Canada, după introducerea unor avertismente bine vizibile în anul 2001, fumatul în rândul tinerilor s-a înjumătățit”, a adăugat europarlamentarul.

Conform legislației actuale, mesajul de avertizare acoperă 30% din fața pachetului și 40% din spate. După aplicarea directivei, marca țigărilor va fi imprimată pe fundul pachetului.

Țigările electronice care conțin mai mult de 30 mg/ml de nicotină vor fi interzise. Țigările electronice care nu vor fi comercializate ca produse medicinale vor putea fi vândute doar adulților și purtând mesaje de avertizare referitoare la riscurile pentru sănătate. Vor fi introduse și pentru aceste produse restricții referitoare la publicitate, similare cu cele impuse în cazul țigărilor „normale”.

La 12 ani de la intruducerea directivei în vigoare referitoare la comercializarea țigărilor, 700.000 de europeni mor, anual, din cauza fumatului, iar acesta rămâne principala cauză a fatalităților ce ar putea fi prevenite. Cu toate acestea, măsurile deja adoptate au dat roade: în 2002, 40% din populația celor 15 state membre (pe atunci) erau fumători. În prezent, procentul din cele 27 de state membre s-a redus la 28% – mai puțin de o treime dintre europeni sunt fumători.

Loading

Comments

comments