Termocentrala de la Galați va provoca anual pagube de 235 milioane de euro

Foto: Greenpeace Romania

Foto: Greenpeace Romania

Termocentrala Enel din Galați, ce urmează să fie ridicată în Zona Liberă a orașului, va provoca pagube de 235 milioane de euro, anual și va pune în pericol sănătatea locuitorilor din zonă, atrag atenția, într-un comunicat de presă, activiștii organizației Greenpeace România.

“România este una dintre puținele țări europene în care numărul deceselor cauzate de arderea cărbunelui îl depășește pe al celor din accidentele auto. Termocentrala Enel din Galați va contribui la această contraperformanță, provocând, anual, moartea prematură a 40 de persoane, precum și un număr de 45.000 de zile de boală. Echivalate în bani, aceste pagube, împreună cu cele de mediu, vor ridica nota de plată la aproximativ 235 de milioane de euro, anual. Poluatorul, Enel, nu va acoperi această notă de plată, ea revenind familiilor din Galați și din localitățile învecinate, timp de 40 de ani”, se spune în comunicat.

Voluntarii organizației de mediu sunt prezenți, în acest week-end, pe Faleza Galațiului, cu o construcție simulând viitoarea termocentrală Enel și cu un stand informativ.

Compania italiană Enel intenționează să construiască o termocentrală de 800 MW, pe bază de cărbune, în Zona Liberă Galați, ce va folosi drept combustibil huilă importată din Ucraina, potrivit informațiilor din Memoriul tehnic al proiectului. Pe durata celor 40 de ani de funcționare, termocentrala va produce orașului 6.000 de tone de pulberi în suspensie, 102.000 de tone de dioxid de sulf, 102.000 de tone de oxizi de azot, precum și metale grele și alte substanțe toxice.

“Spre deosebire de termocentrala similară pe care Enel a finalizat-o în localitatea italiană Civitavecchia, unde stivele de cărbune sunt închise în hangare pentru a nu polua aerul orașului, cea de la Galați va avea stivele de cărbune afară, expuse intemperiilor. În acest fel, proiectul din România va fi mai ieftin pentru investitorul străin”, menționează activiștii Greenpeace.

În prezent, 21% dintre locuitorii orașului Galați au auzit despre termocentrala Enel, reiese dintr-un sondaj realizat în luna aprilie a acestui an.

Loading

Comments

comments