Terasele Castelului Peleș vor fi restaurate

Castelul Peles din Sinaia Foto: peles.ro

Castelul Peles din Sinaia
Foto: peles.ro

Institutul Național al Patrimoniului a anunțat începerea lucrărilor de restaurare la o parte a Castelului Peleș.

Astfel, în următoarele 12 luni, „Terasa cu busturi” și „Terasa Fântânii lui Adonis” vor fi restaurate, valoarea lucrării depășind 955.700 de lei, după cum se arată într-un comunicat semnat de Alexandru Muraru, directorul general al Institutului.

Principalele lucrări care vor fi executate la cele două zone vor presupune, printre altele, consolidarea porțiunilor de zid prăbușit a Terasei Fântânii lui Adonis, refacerea zidăriei din piatră, refacerea pavajelor, curățarea și tratarea tuturor elementelor din piatră cu remontarea acestora pe pozițiile inițiale, consolidarea coloanelor fântânii centrale și a coloanelor foișorului la Terasa cu busturi și refacerea gazonului pe strat geodren.

Castelul Peleș, reședința de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) și regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Monumentul a fost reședință regală (1883 – 1947), naționalizată în 1948, muzeu din 1953 până în 1975 și din 1990 până azi. Din anul 2007 Castelul a devenit proprietate a Majestății Sale, Regele Mihai I al României și instituție publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

În momentul de față, Complexul Muzeal Peleș este unul dintre cele mai vizitate muzee ale României, având un aflux de peste 350.000 turiști anual.

Autor: Monica BOSTAN

Loading

Comments

comments