Tatăl lui Edward Snowden va putea în curând să își viziteze fiul

Lon Snowden/Fox News

Lon Snowden/Fox News

Lon Snowden, tatăl fostului consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA Edward Snowden, a anunțat duminică faptul că a obținut o viză pentru a-și vizita “foarte curând” fiul, refugiat în Rusia, relatează AFP.

“Avem vize (pentru Rusia), avem o dată pe care nu o vom dezvălui, din cauza acestei frenezii”, a anunțat avocatul familiei Snowden, Bruce Fein, într-un interviu pentru postul de televiziune american ABC.

“Intenționăm sa-l vedem pe Edward foarte curând și să-i găsim avocați specializați în acuzații de spionaj”, a adăugat acesta.

Fostul consultant al NSA, care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în întreaga lume, a obținut la începutul lunii august o viză de un an în Rusia, după ce a petrecut mai mult de o lună în zona de tranzit a aeroportului moscovit Șeremetievo.

“Am vorbit cu avocatul său rus, care ne-a zis că Edward Snowden se află în siguranță”, a declarat Lon Snowden în cadrul aceluiași interviu, precizând că nu a avut niciun contact direct cu fiul său. “Este epuizat, normal. Are nevoie de timp pentru a se recupera și pentru a reflecta la următorul pas”, a adăugat acesta.

Avocatul rus al lui Snowden a precizat săptămâna trecută că americanul s-a înregistrat, așa cum prevede legislația rusă, în locul unde trăiește ‘pe teritoriul Federației Ruse’, fără a da alte detalii.

“Ca tată, mi-ar plăcea să revină acasă, cu condiția să aibă dreptul, ca și cetățean american, la aplicarea corectă a justiției”, a mai afirmat Lon Snowden. “Dacă vedeți declarațiile unor responsabili din Congres, acestea sunt iresponsabile și în totală contradicție cu sistemul nostru judiciar”, a adăugat acesta, estimând că nu este respectată prezumția de nevinovăție.

“Ceea ce doresc este o dezbatere deschisă în fața unui tribunal pentru ca americanii să afle toate faptele’, a continuat Lon Snowden. ‘Ce am văzut până acum a fost teatru politic”, a afirmat acesta, declarându-se “dezamăgit” de conferința de presă a lui Barack Obama, în care președintele american a apreciat că Edward Snowden “nu este un patriot”.

“Fiul meu a spus adevărul și a sacrificat mult mai mult decât a făcut vreodată președintele Statelor Unite de-a lungul carierei sale sau a vieții sale de american”, a mai declarat tatăl fostului consultant.

Loading

Comments

comments