Țările Forumului Salzburg susțin aderarea României și Bulgariei la Schengen în următorul Consiliu JAI

politia de frontieraMiniștrii de Interne ai țărilor prezente la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg și-au arătat solidaritatea în ceea ce privește susținerea României și Bulgariei în aderarea la Spațiul Schengen pentru următorul Consiliu JAI, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Tohăneanu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

“Încă o dată Forumul Salzburg și-a arătat solidaritatea în ceea ce privește luarea deciziilor. S-a reiterat în discuțiile pe care le-am avut solidaritatea și în ceea ce privește susținerea României și Bulgariei de aderare la Spațiul Schengen pentru următorul Consiliu JAI. Ea (n.r — solidaritatea) a fost făcută atât pe perioada Președinției maghiare, cât și pe perioada Președinției poloneze, iată și acum pe perioada Președinției României, o solidaritate care demonstrează că nouă state membre ale Uniunii Europene susțin în mod hotărât aderarea României și Bulgariei la Schengen. A fost o poziție unanimă în ceea ce privește susținerea noastră și a Bulgariei în aderarea la Spațiul Schengen”, a precizat Bogdan Tohăneanu.

Ministrul Radu Stroe a afirmat, după încheierea Conferinței Ministeriale a Forumului Salzburg, că una dintre chestiunile discutate a fost legată de prevenirea migrației ilegale, subliniind cu această ocazie că este o problemă cu care România se confruntă într-o măsură minimă pentru că știe să-și apere foarte bine frontierele. “De asemenea, s-a discutat (n. r. — la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg) și despre măsurile pentru prevenirea migrației ilegale. Așa după cum probabil știți, România se confruntă cu această chestiune într-o măsură minimă, pentru că știe să-și apere foarte bine frontierele maritime, dar și celelalte frontiere. Există însă o problemă în Europa cu această migrație și în principal la prietenii noștri bulgari”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.

Conferința Ministerială a Forumului Salzburg a avut loc joi, la București, lucrările fiind deschise de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Conferința a avut ca invitați miniștri de Interne și secretari de stat din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

De asemenea, au fost prezente și țările care fac parte din Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest, și anume Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, Muntenegru și Serbia, alături de Republica Moldova în calitate de invitat, având în vedere atenția aparte pe care UE o acordă Balcanilor de Vest din perspectiva unei potențiale noi extinderi.

România, prin MAI, asigură în semestrul II din acest an Președinția Forumului Salzburg, pe timpul căreia se promovează dialogul și cooperarea între statele membre ale acestui mecanism pe consulturi politice și cooperare multilaterală.

Loading

Comments

comments