Tarifele la comunicațiile mobile în roaming scad, din nou, de la 1 iulie

Operatorii care asigură servicii de roaming în rețele publice de comunicații mobile în UE sunt obligați să aplice, de la 1 iulie, noi tarife maxime, mai mici decât cele actuale, anunță ANCOM. Noile tarife sunt impuse de normativele europene în domeniu,

Astfel, pentru un apel efectuat în roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar pentru primirea unui apel abonații nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut.

Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăși valoarea de 0,08 euro, în timp ce primirea unui SMS este gratuită.

Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB.

„Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligați să îl respecte, dar ei pot în același timp să pună la dispoziția clienților proprii și alte oferte. Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu prețuri diferite, și există adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanță. Din acest motiv, este recomandat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potrivește cel mai bine nevoilor sale”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Persoanele care călătoresc în afara granițelor UE primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depășește pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales în prealabil.

La intrarea pe teritoriul unui stat membru UE, utilizatorul primește informații (de regulă, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atât pentru serviciul de voce, cât și pentru serviciile de date.

Comisia Eeuropeană a impus operatorilor gsm, în ultimii ani, scăderi succesive de tarife la comunicașiile în roaming.

Loading

Comments

comments