Tandemul Pontos Sepukuceanu

Când Antonescu servește la fileu, Ponta nu ratează smash-ul: mutarea cu Tăriceanu președinte al Senatului și anunțat ca posibil candidat al PSD într-un tandem cu Victor Ponta -rămânând de stabilit doar care dintre ei va fi președintele și care primul ministru- poate părea surprinzătoare, dar este logică. Pozând în perpetuu conciliant, dispus la sacrificii de dragul „unității”, al „salvării USL”, Ponta și PSD lucrează intens la destructurarea PNL. Și, foarte probabil, vor reuși.

Când Tăriceanu s-a transformat în preș la cabinetul lui Ponta de la Palatul Victoria, am observat că a ieșit pe ușa din dos a istoriei PNL și am conchis: „Sepukuceanu”. Dacă ar fi rămas în partid și ar fi luptat, bărbătește, cu Antonescu, din interior, s-ar fi putut ca, finalmente, să aibă câștig de cauză. Însă, a ales scurtătura traseiștilor, a celor dispuși la orice compromisuri de dragul propriei cariere. Iar acest lucru s-a văzut la judecata liberarilor – atât a celor din vârf, cât și a tălpii partidului: Tăriceanu nu a fost urmat de nici măcar un singur parlamentar, iar din teritoriu s-au auzit voci de indignare, reproș, dezamăgire.

PSD are, însă, răbdare. Știe că mulți liberali dezaprobă, chiar dacă nu fățiș, politica lui Antonescu. Prin susținerea arătată lui Tăriceanu, încearcă să îi stimuleze, să-i determine să dezerteze și să se alăture fostului lor președinte. Mutarea este jucată cu grijă, la televiziuni se transmit mesaje de liniștire membrilor PSD și alegătorilor nedumeriți. Miza este mare: electoratul USL; este șansa PSD de a face saltul, brusc, de la 40%, la peste 50%.

În aceste condiții, scorul PNL de la europarlamentare devine decisiv pentru soarta partidului. Cu certitudine, dacă PNL nu va obține baremi 20% (deloc imposibil), în partid va fi rebeliune și mulți vor profita de ocazie pentru a i se alătura lui Tăriceanu. Dacă scorul va fi spre 25% (improbabil), atunci poziția lui Antonescu se va consolida, iar Tăriceanu va rămâne o simplă marionetă ridicolă. Nu degeaba a amânat Ponta până „după europarlamentare” anunțul referitor la candidatul PSD pentru prezidențiale. Va face tandem cu Tăriceanu, dacă acesta va avea un grup parlamentar consistent. Sau va face tandem cu Oprescu -caz în care va rămâne premier- ori Dragnea -caz în care va candida la Președinție-, dacă Antonescu va câștiga runda din 25 mai și se va poziționa pentru o bătălie dură în noiembrie.

Loading

Comments

comments