Surpriză: Este și România pe locul I în Europa într-un top pozitiv

România este pe primul loc în Europa în privința numărului de donatori în moarte cerebrală, în acest an fiind înregistrate peste 100 de astfel de cazuri, a anunțat, sâmbătă, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan, citat de Mediafax.

“Asistăm la un eveniment remarcabil care a apărut în activitatea de transplant a ANT – România a ajuns să fie campioană europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală, depășindu-se 100 de astfel de donatori în acest an, de la 22 câți erau în 2006. Acest rezultat este consecința unei activități de lungă durată, este și meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai mulți donatori în moarte cerebrală au provenit de această zonă. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la începutul anului până acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la sută de la donatori în moarte cerebrală”, a spus Lucan, care este și membru al Consiliului Științific al ANT.

La rândul său, Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, de asemenea membru al Consiliului Științific al ANT, a declarat că după înființarea ANT în România se poate vorbi despre “transplant sistematic”.

” În programul de transplant hepatic, sperăm să ajungem la 500 de operații. Un principiu care ne-a călăuzit este de a nu pierde niciun donator”, a menționat Popescu.

Coordonatorul național de transplant, Victor Zota, a spus, în aceeași conferință de presă, că speră ca la sfârșitul acestui an numărul de donatori în moarte cerebrală din România să ajungă la 140.

“Am depășit 100 de donatori în moarte cerebrală, avem acum circa 107, din care mare parte provin din Transilvania. România este prima țară din Europa din punctul de vedere al creșterii numărului de donatori și al creșterii transplaturilor. Avem mai mult de un transpant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam că se putea face așa ceva, și avem peste 350 de oameni noi transplantați”, a conchis Zota.

Loading

Comments

comments