SUA a urcat nivelul de alerta la “extrem de ridicat” și cere cetățenilor să părăsească Yemenul “imediat”

Ambasada SUA la Sanaa, Yemen.

Ambasada SUA la Sanaa, Yemen.

Statele Unite, care și-au închis majoritatea misiunilor diplomatice din lumea arabă, au ridicat marți nivelul de alertă cu privire la posibile atentate, cerând tuturor cetățenilor americani să părăsească ‘imediat’ Yemenul, relatează AFP.

SUA și Marea Britanie și-au evacuat, marți, ambasadele din capitala Sanaa.

Estimând nivelul amenințării drept ‘extrem de ridicat’, Washingtonul a făcut apel la cetățenii săi să părăsească ‘imediat’ Yemenul, o măsură anunțată în contextul în care patru presupuși membri Al-Qaida au fost uciși marți, la est de capitala Sanaa, într-un atac cu dronă.

Cei patru bărbați se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat în zori de patru rachete, potrivit unui responsabil tribal care s-a exprimat sub protecția anonimatului.

Ministerul Apărării yemenit a precizat că cel puțin unul din cei patru bărbați figura pe o listă de suspecți care ‘plănuiau atacuri teroriste în ultimele zile de Ramadan și în timpul sărbătorii Eid al-Fitr’ de la sfârșitul acestei săptămâni.

Este vorba al patrulea atac cu dronă vizând presupuși membri Al-Qaida în Yemen din 28 iulie. Atacurile au făcut, în total, 17 morți.

Conform media americane, Washingtonul a decis să-și închidă ambasadele și consulatele în urma interceptării unor mesaje conținând amenințări cu atentate între liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, și Nasser al-Whaychi, șeful filialei Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen.

Primul ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminica trecută. Zawahiri i-ar fi cerut lui al-Whaychi să ‘facă ceva’, ceea ce i-a determinat pe responsabilii de la Washington și din Yemen să se teamă de un atac iminent, conform acelorași surse.

La Washington, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, a refuzat luni să explice despre ce amenințare specifică este vorba. ‘Luăm măsuri de precauție pentru a ne proteja angajații, turiștii și infrastructurile din străinătate’, a repetat de mai multe ori Harf, refuzând să intre în detalii.

Purtătoarea de cuvânt s-a mulțumit să confirme că ‘AQPA este cea mai activă organizație teroristă dintre filialele Al-Qaida’.

Invocând amenințări credibile cu atentate din partea Al-Qaida, Washingtonul a decis să închidă 22 ambasade și consulate americane din Orientul Mijlociu și Africa.

Urmând exemplul aliatului lor american, Parisul și Londra au prelungit, la rândul lor, închiderea ambasadelor din Yemen cu câteva zile.

Potrivit unui fost colaborator al CIA în Orientul Mijlociu, Robert Baer, intervievat de CNN, este ‘foarte neobișnuit să fie închise 22 de ambasade în același timp’. ‘Mi-am petrecut 21 de ani în CIA și cred că nu am văzut niciodată 22 de ambasade închise simultan’, a adăugat Baer.

Washingtonul a lansat alerta joia trecută, anunțând că vor fi închise 25 de reprezentanțe diplomatice și consulare (din 222 în întreaga lume), începând cu 4 august.

Michael McCaul, președintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanților, a vorbit într-un interviu pentru CBS despre ‘una din cele mai credibile și precise amenințări pe care le-am văzut după 11 septembrie 2001’.

La rândul său, ABC News a citat un responsabil american sub protecția anonimatului care a evocat riscul ca Al-Qaida să trimită kamikaze cu bombe implantate chirurgical în corp pentru a păcăli controalele de securitate.

Conform șefului Statului Major american, Martin Dempsey, amenințările din partea Al-Qaida vizează toate interesele occidentale.

‘Nu dispunem de dovezi specifice că această amenințare ar viza delegațiile Uniunii Europene, însă, ca întotdeauna, au fost luate toate precauțiile necesare’, a declarat un purtător de cuvânt al șefului diplomației europene, Catherine Ashton.

Marea Britanie și-a prelungit închiderea ambasadei sale de la Sanaa până la sărbătoarea Eid al-Fitr, care încheie, la sfârșitul acestei săptămâni, Ramadanul.

La rândul său, ambasada Franței la Sanaa va fi închisă până miercuri inclusiv. Germania și-a închis ambasada din Yemen, iar Norvegia pe cele din Arabia Saudită și Iordania.

Potrivit Departamentului de Stat, reprezentanțele americane de la Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riad, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kuweit, Manama, Muscat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali și Port Louis vor rămâne închise până sâmbătă. În schimb, cele de la Dhaka, Alger, Nouakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra și Arbil s-au redeschis luni.

Loading

Comments

comments