SUA trimit 12 avioane de luptă în Polonia

us-fighter-jets-egypt.siStatele Unite vor trimite în Polonia 12 avioane de luptă F-16 până joi, a anunțat duminică Ministerul polonez al Apărării.

Într-o convorbire telefonică, ministrul american al apărării Chuck Hagel și ministrul polonez Tomasz Siemoniak au convenit că “desfășurarea unei unități a forțelor aeriene americane va începe duminică și se va încheia joi”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de AFP.

“Unitatea va consta din 12 avioane F-16, avioane de transport și 300 de soldați”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului Jacek Sonta.

Avioanele “vor sosi la cererea Poloniei în cadrul unui exercițiu militar a cărui desfășurare a fost avansată și extinsă mai ales într-o situație politică tensionată din cauza situației din Ucraina”, a adăugat el.

Joia trecută, Statele Unite au trimis în Lituania patru aparate F-15 pentru a întări supravegherea spațiului aerian baltic.

Potrivit ministrului lituanian al apărării Juozas Olekas, trimiterea lor este un răspuns “la agresiunea Rusiei în Ucraina, precum și la intensificarea activității militare ruse în regiunea Kaliningrad”, o enclavă rusă situată între Lituania și Polonia.

Președinta lituaniană Dalia Grybauskaite a chemat anterior NATO la “o mai mare prezență în țările baltice”.

În timp ce forțele armate poloneze dispun de 48 de aparate F-16, țările baltice nu au aviație militară suficientă și le revine țărilor NATO rolul de a asigura protecția spațiului lor aerian.

Loading

Comments

comments