SUA nu acceptă anexarea Crimeeii de către Rusia

John Kerry și Serghei Lavrov Foto: presstv.ir

John Kerry și Serghei Lavrov
Foto: presstv.ir

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, l-a avertizat pe omologul său, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, că „anexarea Crimeeii va închide orice ușă diplomației”, informează Euronews.

Conversația a avut loc la scurt timp de la a treia tentativă nereușită a observatorilor OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) de a intra în republica autonomă Crimeea. Observatorii au fost întâmpinați cu focuri de avertisment.

În pofida evidențelor, Rusia continuă să susțină că forțele armate din Crimeea nu sunt ale sale. Ieri, un convoi de vehicule purtând sute de soldați ruși a fost filmat intrând într-o bază militară de lângă Simferopol, capitala Crimeeii.

Joi, Parlamentul pro-rus din Crimeea a votat, în unanimitate, alipirea republicii la Rusia și a stabilit organizarea unui referendum pe data de 16 martie în scopul confirmării acestei decizii. A doua zi, Kremlinul a anunțat că va „respecta” rezultatul referendumului.

Autoritățile de la Simferopol, care s-au instaurat după răsturnarea regimului Ianukovici, anunțaseră, inițial, un referendum pentru secesiune pe data de 25 mai. Ulterior, data referendumului a fost decalată pe 30 martie. Dar se pare că Rusia vrea să tranșeze lucrurile foarte rapid, înainte ca organismele internaționale care pot preveni acest abuz să poată reacționa.

Loading

Comments

comments