Turbulențe politice, cu mitinguri anti și pro-guvernamentale, în Bulgaria

UPDATE 2 (16.11.2013, 18.00) Miting pro-guvernamental, la Sofia

Între 10.000 și 15.000 de manifestanți s-au adunat la Sofia pentru a-l susține pe premierul Plamen Oreșarski, contestat prin proteste care durează de câteva luni, anunță Mediafax.

În schimb, la Plovdiv, în centrul Bulgariei, peste 10.000 de protestatari au participat la un miting organizat de partidul GERB, aflat în opoziție.

Sediul Universității din Sofia rămâne ocupat, de două săptămâni, de studenții care cer demisia premierului Oreșarski.

 

UPDATE Incidente la Sofia, în timpul protestului studenților

Sute de studenți au încercat să blocheze marți dimineață accesul în Parlament, însă acțiunea lor a fost împiedicată de către polițiști. În cursul serii, alți protestatari li s-au alăturat, înainte ca poliția să-i disperseze, informează Mediafax.

Trei manifestanți și un polițist au fost răniți, iar 24 de persoane reținute, a anunțat poliția bulgară, citată de AFP.

Ciocniri, mai ales în cursul după-amiezii și serii, au avut loc între polițiști și manifestați, care solicită demisia premierului tehnocrat Plamen Oreșarski, acuzat de “legături cu oligarhia”.

Socialiștii și partidul minorității turce MDL, care sprijină Guvernul bulgar, au acuzat miercuri în Parlament partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov că stă în spatele acestor incidente, infiltrând “extremiști”.

 

Știrea inițială (luni, 11 noiembrie):

Studenții bulgari vor să ocupe Parlamentul de la Sofia într-o tentativă de răsturnare guvernului socialist

Studenți ai universităților din Plovdiv au anunțat la postul de radio Darik că se îndreaptă, în această seară, către Capitala Bulgariei, iar mâine, începând cu ora 10.30, vor încerca să ia cu asalt clădirea Parlamentului, cerând sprijinul întregii populații pentru acest demers.

Revendicarea studenților este demisia guvernului socialist al lui Plamen Oreșarski, informează agenția bulgară de presă Novinite. Actualul cabinet a fost instalat în urmă cu doar cinci luni de zile, însă a devenit extrem de nepopular, în urma unor numiri ale unor personaje controversate în poziții-cheie în stat. Una dintre aceste numiri i-a înfuriat în special pe studenți. Este vorba de mogulul media Delyan Peevski, care din iuni conduce Agenția de Stat pentru Securitate Națională.

Protestele au început imediat după numire, însă au cunoscut o recrudescență luni, când studenți ai Universității Kliment Ohridski din Sofia s-au baricadat în sălile de clasă.

Loading

Comments

comments