Știre pozitivă România va avea cea mai mare stație de reproducere a sturionilor sălbatici din UE

sturgeonRomânia va inaugura în luna octombrie a acestui an, la Tămădău, în județul Călărași, cea mai mare stație de reproducere a sturionilor sălbatici din Uniunea Europeană, aceasta urmând să fie pusă în funcțiune în 2014.

Investițiile în stația de reproducere a sturionilor situată în județul Călărași au început în urmă cu aproape zece ani, iar dacă inițial capacitatea acesteia a fost de 200.000 de puieți, în urma proiectului finanțat de UE care se derulează în prezent capacitatea acesteia va ajunge la 500.000 de puieți.

“În luna octombrie, stația modernizată cu sprijinul tehnologiei germane va putea fi inaugurată, dar va fi dată în folosință anul viitor. Am investit peste cinci milioane de euro în această stație și va fi cea mai mare investiție din România și, cu siguranță, cea mai mare stație de reproducere a sturionilor sălbatici din UE”, a declarat miercuri pentru AGERPRES directorul societății, Robert Răduță.

În opinia sa, trebuie prelungită perioada de prohibiție a pescuitului sturionilor din Dunăre care, potrivit reglementărilor legale în vigoare, urmează să se încheie în anul 2016, în condițiile în care resursele de sturion din Marea Caspică, Marea Azov sunt epuizate, iar morun nu mai există decât în România.

Pentru o dezvoltare pe termen lung a populației de sturioni din Dunăre trebuie continuat programul de repopulare a Dunării cu exemplare acestei familii de pești, program inițiat de Ministerul Agriculturii dar întrerupt timp de trei ani, din cauza lipsei resurselor financiare.

“Sută la sută perioada de prohibiție a pescuitului sturionilor trebuie să continue, iar specialiștii și UE vor decide acest lucru. Generațiile încă nu s-au refăcut. Noi am pierdut viza și șipul, iar dacă nu continuăm prohibiția pierdem nisetrul. Anul trecut, pescarii mi-au adus patru nisetri, cu un an în urmă – opt. Deci, nu mai sunt nisetri, iar programul de repopulare a Dunării ar trebui prelungit cu cel puțin trei ani”, a spus Robert Răduță.

Specii fosile de pești ale familiei sturionilor sunt cunoscute din Cretacicul Superior, de peste 200 de milioane de ani, astfel încât sturionii actuali – fiind cele mai vechi specii de pești care există în momentul de față – sunt considerate adevărate “fosile vii”. Șase din cele 26 de specii ale familiei sturionilor din lume au fost întâlnite și în Marea Neagră despre care savantul Grigore Antipa spunea că este, alături de Marea Caspică, “adevărata patrie a acestor pești”. În momentul de față, în apele teritoriale românești ale Dunării sunt cunoscute doar patru specii de sturion, cega, morunul, nisetrul și păstruga. Începând din 2006, pentru o perioadă de zece ani, capturarea acestor specii pe teritoriul României a fost interzisă, iar ulterior și țările vecine riverane Dunării, UE și non-UE, au impus prohibiții similare.

Potrivit unui raport World Wide Fund, România și Bulgaria, care erau cei mai importanți exportatori de caviar provenit de la sturionii sălbatici din zona Dunării, dețin, în prezent, cea mai mare populație naturală la această specie din UE considerată de autoritățile române în pericol din cauza exploatărilor ilegale.

Loading

Comments

comments