Statul ucrainian a pierdut controlul în câteva orașe, printre care și Cernăuți

În Kiev, capitala Ucrainei, “Activiști din cadrul mișcării Spilna Sprava (Cauza comună) tocmai au ocupat sediul Ministerului Agriculturii” de pe strada Hreșciatik, la aproximativ 100 de metri de Piața Independenței, numită și Maidan, un loc simbolic al mișcării de contestare a regimului, în ultimele două luni, a anunțat Oleksandr Daniliuk, liderul mișcării, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook. În urma negocierilor de joi seara între președintele Viktor Ianukovici și liderii opoziției, care s-au încheiat cu concesii considerate “modeste” din partea puterii, “a devenit clar că este necesar să ne pregătim de ofensiva promisă” de liderii opoziției, a subliniat el. “Colaboratori (ai ministerului) au venit să-și ia lucrurile persoanle, însă le-am pus sub sigiliu și nu vom lăsa pe nimeni să intre atât timp cât situația în țară nu se normalizează”, a declarat un activist pentru agenția Interfax.

Manifestanții opoziției ucrainene ocupau vineri sediile administrațiilor regionale în patru regiuni din vestul țării. La Liov, bastion naționalist, 200 de manifestanți și-au petrecut noaptea în sediul administrației regionale, pe care au ocupat-o joi, forțându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de președintele Ianukovici, să-și dea demisia. Ca și la Kiev, unde Piața Independenței și străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanții de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri și saci de nisip în fața sediului administrației. Manifestanții au blocat și o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia „în semn de solidaritate cu acțiunile de la Kiev”.

Administrațiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rovno, Ternopol, Hmelnițki, în vestul țării. La Cerkasî, în centrul țării, poliția a reușit să-i alunge pe manifestanții care au atacat joi seara administrația, și a arestat 50 de persoane. La Luțk, în vestul țării, 1.000 de manifestanți s-au adunat în fața administrației regionale pentru a cere demisia guvernatorului.

Sediul Administrației Regionale din Cernăuți a fost ocupat de manifestanți, vineri, iar președintele Consiliului Regional Cernăuți, Mihail Găiniceru, este internat în spital după ce a fost lovit în cap de unul dintre protestatari, transmite corespondentul MEDIAFAX. Găiniceru a declarat pentru MEDIAFAX că a avut loc un incident atunci când a vrut să iasă din sediul Administrației Regionale, fiind lovit în cap cu un obiect dur, din spate, de unul dintre manifestanți. „Nu a fost aruncată o piatră la întâmplare, ci am fost ținta unui atac”, a precizat Găiniceru, precizând că, în prezent, sediul Administrației Regionale din Cernăuți este ocupat de „oameni neidentificați”. „Îmi pare rău că sunt comentarii din Vest că trebuie mai multe drepturi. Astăzi nu a intrat opoziția în clădire, ci niște oameni neidentificați și nu știu ce fac”, a mai spus președintele Consiliului regional Cernăuți.

După întrevederea cu Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere, Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a avertizat că va utiliza “toate mijloacele” împotriva manifestanților dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziția. Oferta lui Ianukovici este o remaniere guvernamentală și modificarea legilor contestate de Opoziție, decizii ce ar urma să fie validate formal săptămâna viitoare, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului ucrainean.

Pe de altă parte, Ianukovici a semnat un decret de numire a lui Andrii Kliuiev în postul de șef al administrașiei prezidențiale, în locul lui Serghi Liovoșkin, care și-a prezentat demisia săptămâna trecută. Liovoșkin, considerat un moderat în cadrul Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, a demisionat după ce președintele a promulgat legile controversate care însăspresc sancțiunile aplicabile manifestanților. nAndrii Kliuiev este o figură detestată de către mișcarea de contestare proeuropeană, care sfidează de peste două luni regimul în urma refuzului acestuia, la sfârșitul lui noiembrie, de a semna un acord de asociere cu UE, pentru a se reorienta către Rusia.

Unul dintre liderii foarte activi ai mișcării de contestare a președintelui Viktor Ianukovici a fost dat dispărut de două zile, provocând temeri cu privire la situația sa după descoperirea, miercuri, la periferia Kievului, a corpului altui activist, care a fost răpit, relatează AFP. Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, unul dintre liderii mișcării manifestanților cu automobile, Automaidan, care a organizat mai multe acțiuni spectaculoase în fața reședinței șefului statului, devenit un simbol al corupției, este de negăsit de miercuri după-amiaza, au anunțat colegii săi.

Dispariția lui Dmitro Bulatov este cu atât mai îngrijorătoare cu cât alt activist, Iuri Verbițki, a fost găsit mort, “prezentând semne de tortură” pe corp, miercuri, la periferia Kievului, după ce a fost răpit marți împreună cu alt activist, Igor Luțenko. Acesta a fost bătut și abandonat într-o pădure, dar a reușit să scape în viață.

Altă activistă din cadrul Automaidan, jurnalista de opoziție Tetiana Ciornovol, a fost bătută cu sălbăticie de către persoane necunoscute, la periferia Kievului, în decembrie.

Loading

Comments

comments