Statul a pierdut într-un an între 100 și 400 de milioane de lei prin reducerea TVA la pâine

Foto: Mediafax / Gabriel Petrescu

Foto: Mediafax / Gabriel Petrescu

Reducerea TVA la pâine și produse de panificație, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie 2013, a generat încasări lunare mai mici la buget cu 32,1 milioane de lei în medie până în luna iulie a acestui an, potrivit datelor ANAF, citate de Mediafax.

„Impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al măsurii mai sus menționate (…), a fost de scădere cu aproximativ 386,7 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului anterior (-55,1% în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 față de aceeași perioadă a anului anterior), nivel care nu pare să indice o materializare a așteptărilor de creștere a conformării voluntare la plată” , se arată în Opinia Consiliului fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2014.

Guvernul a revizuit în plus, la a doua rectificare bugetară, aprobată marți, proiecțiile pentru încasările la buget din TVA cu 544,8 milioane lei și din impozitul pe profit cu 190,5 milioane lei. Acestea compensează aproape integral revizuirile negative privind estimările de venituri nefiscale, cu 451 milioane lei, sume de la UE în contul plăților efectuate și prefinanțări (-300 milioane lei), precum și din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități (-101,6 milioane lei).

Consiliul Fiscal apreciază că revizuirea în plus a estimărilor Guvernului privind veniturile încasate din TVA este neverosimilă, având în vedere încasările din iulie și august, după prima rectificare bugetară, fiind mai “prudent” ca proiecțiile pe acest segment să fie reduse cu cel puțin 800 milioane lei.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice a estimat că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei.

Fiind vorba de o estimare, trebuie considerată cu circumspecție; însă, chiar dacă am lua-o de bună, este limpede că statul a pierdut, într-un an, mai multe zeci de milioane de lei în urma reducerii TVA la pâine.

Loading

Comments

comments