Statul federal american a intrat în șomaj tehnic

Mimbri ai cabinetului ascultă declarația președintelui Barack Obama asupra eventualei intrări în șomaj tehnic a statului federal. Foto: Casa Alba/David Lienemann

Membri ai cabinetului ascultă declarația președintelui Barack Obama asupra eventualei intrări în șomaj tehnic a statului federal.
Foto: Casa Alba/David Lienemann

Statul federal american a intrat marți dimineață în șomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani, ceea ce ar urma să afecteze sute de mii de funcționari, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres, relatează AFP.

În pofida negocierilor intense și a pasării responsabilității între Senat, dominat de majoritatea democrată, și Camera Reprezentanților, majoritar republicană, nu a putut fi adoptat la timp niciun proiect de lege de finanțe pentru exercițiul bugetar 2014, care a început marți la ora locală 00.00.

Prin urmare, Casa Albă a dispus cu puțin timp înainte de miezul nopții ca agențiile federale să declanșeze oprirea parțială a activităților lor, măsură pentru care erau pregătite.

Barack Obama a încercat o ultimă intervenție luni, atrăgând atenția că o paralizie a statului federal ar avea “consecințe economice extrem de reale pentru oameni în viața de zi cu zi și pe mai departe”.

Președintele a promulgat luni seara o lege care le garantează militarilor că vor fi plătiți la timp indiferent ce s-ar întâmpla.

Eșecul Congresului marchează punctul culminant după 33 de luni de dispută continuă asupra bugetului între democrați și republicani, care au preluat controlul în Camera Reprezentanților în ianuarie 2011 după alegerea a zeci de membri ai Tea Party.

circa 800.000 de funcționari din posturi considerate ne-vitale, dintr-un total de peste două milioane, vor avea la dispoziție marți dimineață patru ore să se prezinte la birouri, să-și pună la punct lucrurile, să anuleze reuniunile și apoi să se întoarcă acasă, până la momentul în care Congresul se va pune de acord pentru a aloca credite privind finanțarea agențiilor federale.

La ora declanșării așa-numitei ‘shutdown’, care nu afectează administrațiile locale din cele 50 de state, Camera Reprezentanților dezbătea totuși o a patra versiune a bugetului său, însă fără speranțe pentru un deznodământ imediat.

Loading

Comments

comments