Statuia împăratului Traian din Droberta Turnu Severin a fost vandalizată. Statuia se află la doar 50 de metri de sediul Primăriei

Soclu1 Soclu2Soclu3Cu mai multe luni în urmă, statuia împăratului Traian din Droberta Turnu Severin a fost vandalizată. Laurii de bronz de pe soclul statuii au fost smulși, lăsându-se doar buloanele de prindere. Statuia-monument istoric, a fost realizată, în anul 1906, de sculptorul D. Franassovici și se află la doar 50 de metri de sediul Primăriei și al Prefecturii Mehedinți. Până în prezent, municipalitatea, în grija căreia se află statuia-monument istoric, nu a încercat să-i dea acesteia o față mai „umană”, până la demararea lucrărilor de restaurare, întârziate de proceduri birocratice și resurse financiare.

Faptul a fost sesizat de un inginer, George Surdulescu, a cărui corespondență cu autoritățile locale pe acest subiect (o găsiți mai jos) este antologică.

Cristian Isop 

 



From: George Surdulescu
To: Directia Mehedinti
Sent: Sunday, July 7, 2013 8:54 PM
Subject: Bustul Imparatului Traian

 

Stimati Domni,

 

Probabil ati observat ca :BUSTUL IMPARATULUI TRAIAN din Centrul orasului Tr. Severin[Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): MH-III-m-B-10447] a fost vandalizat, furindu-se pana din bronz de pe coloana soclului. Nu am observat sa se ia vre-o masura de catre dumneavoastra(macar o minima reparatie,pina la refacerea exacta !) ,masura care macar ar fi dat semnalul ca pentru citeva kg de bronz ,hotii isi risca ani buni de libertate. In acest caz ma intreb (si nu numai eu fac asta) daca posturile dumneavoastra mai merita sa fie platite de catre severinenii cinstiti.

Sper intr-un raspuns al dumneavoastra ,cu masuri ferme si rapide, care sa duca la refacerea exacta a monumentului severinean,

ing. George Surdulescu

Turnu Severin, 07.07.2013

 

 

From: Directia Mehedinti
To: George Surdulescu
Sent: Sunday, July 7, 2013 11:20 PM
Subject: Re: Bustul Imparatului Traian

 

Stimate domn,

 

Am luat act de notificarea dumneavoastra si va multumim pentru spiritul civic de care dati dovada. Vor fi sesizate autoritatile abilitate sa ancheteze actele de vandalism si se vor solicita date suplimentare proprietarului monumentului, Primaria Drobeta Turnu Severin, precum si sporirea  masurilor de protectie a monumentelor istorice de pe raza municipiului.

Referitor la reparatiile minime, acestea se pot face doar cu proiect de restaurare si in baza unui aviz eliberat de catre Comisia Nationala a Monumentelor de For Public, documentatie ce trebuie depusa de catre proprietarul monumentului istoric.

Speta in cauza intra sub incidenta Legii 422/2001, republicata, privind protectia monumentelor istorice.

 

Cu stima,

Dr. Catalin Nicolae Patroi

Director Executiv

07.07.2013

 

—– Forwarded Message —–
From: George Surdulescu
To: Directia Mehedinti
Sent: Sunday, July 7, 2013 11:33 PM
Subject: Re: Bustul Imparatului Traian

 

Domnule Director Executiv,Dr. Catalin Nicolae Patroi

 

Despre vandalizarea monumentului in cauza , aceasta a avut loc acum citeva luni (de cind am observat-o eu!) , Primaria Municipiului Turnu Severin nu are cum sa n-o fi observat, deoarece monumentul in cauza cred ca este la o distanta de sub 50m de aceasta. Va rog sa investigati urgent aceasta situatie si sa porniti procedurile de tragere la raspundere a celor ce raspund de simbolurile istorice ale orasului !

ing.George Surdulescu

07.07.2013

 

—– Forwarded Message —–
From: George Surdulescu
To: “primaria@primariadrobeta.ro” <primaria@primariadrobeta.ro>
Sent: Monday, July 8, 2013 1:19 PM
Subject: Vandalizarea unei statui emblematice,cea a Imparatului Traian

 

Domnule Primar ,

 

Probabil ati observat ca :BUSTUL IMPARATULUI TRAIAN din Centrul orasului Tr. Severin[Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): MH-III-m-B-10447] a fost vandalizat, furindu-se pana din bronz de pe coloana soclului.

Nu am observat sa se ia vre-o masura de catre dumneavoastra,desi monumentul in cauza se afla la mai putin de 50m de Primarie. Sunt furios pe indiferenta de care dau dovada persoanele, platite de noi sa aiba grije de paza/starea unor monumente  fragile dar emblematice ale orasului.

Ieri,07.07.2013 am instiintat DIRECTIA JUDETEANA PENTRU CULTURA  MEHEDINTI,

iar din raspunsul primit de la d-l Director  Executiv Dr. Catalin Nicolae Patroi reiese ca “a luat act de notificarea “ mea! Sa inteleg de aici ca nici nu se stia???

In acest caz ma intreb (si nu numai eu fac asta!) daca posturile dumneavoastra mai merita sa fie platite de catre severinenii cinstiti.

Sper intr-un raspuns al dumneavoastra ,de asemenea sper sa vad masuri ferme si rapide, care sa duca la refacerea exacta a monumentului.

 

Un  severinean,  ing. George Surdulescu

Turnu Severin, 08.07.2013

 

Aceasta este o copie a următorului mesaj trimis la Primăria prin Primăria Drobeta Turnu Severin
Acesta este un email via http://www.primariadrobeta.ro/ de la:
George Surdulescu

D-le Primar,
Este al patrulea mail in care incerc sa va anunt ceva.Nici un raspuns!
V-as fi recunoscator daca “m-ati lumina”,daca as afla si eu cauza.
Oricum mi se pare incorect ca alegatorii (dupa care alearga toti politicienii in perioadele electorale!) sa nu-si poata trimite doleantele,intrebarile dar si reclamatiile catre alesul lor.

severinean de-o viata,
ing.George Surdulescu

 

Aceasta este o copie a următorului mesaj trimis la Primăria prin Primăria Drobeta Turnu Severin

Acesta este un email via http://www.primariadrobeta.ro/ de la:
George Surdulescu

Donule Primar,

Asta-i a cincilea mail,pina acum am mai sperat,…acum se pare ca nu mai are rost.
ing. G.Surdulescu

 

 

—– Forwarded Message —–
From: Directia Mehedinti
To: George Surdulescu
Sent: Friday, July 26, 2013 8:48 AM
Subject: Re: Bustul Imparatului Traian

 

Domnule Surdulescu,

in continuarea corespondentei referitoare la monumentul Imparatului Traian, va informam despre raspunsul Primariei Drobeta Turnu Severin referitor la problema semnalata de dumneavoastra.
Concomitent cu somatiile catre autoritatea locala, proprietara a monumentului istoric, am sesizat si Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, Directia de Investigatii Criminale.

Monitorizam in continuare evolutia demersurilor noastre comune si va vom tine la curent pe masura ce avem noi informatii.

Atasez adresa Primariei Drobeta Turnu Severin Nr.14384/24.07.2013.
Cu aleasa consideratie,
Dr. Catalin Nicolae Patroi

 

—– Forwarded Message —–
From: George Surdulescu
To: Directia Mehedinti
Sent: Tuesday, July 30, 2013 11:56 PM
Subject: Re: Bustul Imparatului Traian

 

Domnule Director Executiv,Dr. Catalin Nicolae Patroi,

 

Va multumesc pentru faptul ca ati tratat cu atentie notificarea mea referitoare la monumentul Imparatului Traian din Dr.Tr.Severin,precum si pentru incercarea de a

intreprinde ceva.

Din pacate,desi este proprietarul, Primaria Severinului nu pare a avea o reactie asemanatoare cu cea a Directiei Judetene pentru Cultura,Culte si Patrimoniu Cultural National Mehedinti .

Trecind peste faptul ca cele 5 mailuri ale mele nu au primit nici cel mai scurt raspuns (…pierzindu-se in spatiul virtual), se pare ca nu sunt interesati decit de-o “realizare a investitiei

Reabilitarea si modernizarea..” ,

iar aici printre alte reabilitari de.. fintini (constructie si hidrauluica!  sic ) este putin prins :… “curatarea statuilor

si completarea cu elemente lipsa a acestora”.

Chiar asa sa considere o “vandalizare clara”, ..”elemente lipsa..” ???

Consider rusinos, pentru Primar si pentru inginerele (corect inginerite!) Teculescu si Vladu, sa semneze un astfel de document!

 

Cu consideratie pentru demersul facut,

ing. George Surdulescu

 

30.07.2013

 

Loading

Comments

comments