Statele Unite cedează în disputa diplomatică cu India

Devyani Khobragade Foto: India.com

Devyani Khobragade
Foto: India.com

Autoritățile americane i-au permis să părăsească țara viceconsulului Indiei la New York, Devyani Khobragade, a cărei arestare a provocat, la finele anului trecut, o criză diplomatică între Statele Unite și India. Khobragade a părăsit SUA  în aceeași zi în care un mare juriu a inculpat-o pentru două capete de acuzare, după cum a anunțat procurorul federal din Manhattan, într-un e-mail adresat judecătoarei însărcinate cu acest dosar.

Procurorul de caz american de origine indiană Preet Bharara a precizat că judecarea inculpatei se va face în lipsa acesteia, întrucât i s-a acordat imunitate diplomatică.

Devyani Khobragade a fost arestată la 12 decembrie, în timp ce își ducea copiii la școală, și reținută timp de 48 de ore, fiind acuzată de Bharara că a mințit cu privire la contractul de muncă al menajerei sale, de origine indiană, în cadrul procesului de solicitare a vizei de către aceasta. Khobragade a fost supusă la o percheziție corporală totală, obligată să se dezbrace în pielea goală. Conform unor surse oficiale, anchetatorii au căutat probe și în vaginul oficialei indiene.

Arestarea și, mai ales modul în care a fost tratat reprezentantul său în timpul petrecut în arest, a atras furia Guvernului de la New Delhi.

Miercuri, India a anunțat suspendarea pe termen nedefinit a unor privilegii acordate personalului diplomatic american și interzicerea accesului la clubul diplomatic din New Delhi pentru sute de americani rezidenți. Clubul oferă o serie de facilități precum piscină, teren de tenis, sală de bowling, sală de gimnastică, bar, restaurant, salon de înfrumusețare; astfel, interdicția i-a afectat serios pe beneficiari, între care se numără importanți investitori americani în SUA. Măsura s-a dovedit foarte eficientă, Devyani Khobragade primind imunitatea diplomatică aproape instantaneu…

Dacă nu i s-ar fi permis să părăsească SUA, Khobragade ar fi putut petrece într-o închisoare federală zece ani de închisoare – pedeapsa maximă pentru fraudarea regimului vizelor.

Citește și:

SUA, India și Teo Peter

Loading

Comments

comments