Standard & Poor’s a retrogradat trei mari bănci europene ca reacție la noile reglementări pe care UE vrea să le impună

Agenția de evaluare Standard & Poor’s a retrogradat miercuri trei mari bănci europene, Barclays Plc, Deutsche Bank AG și Credit Suisse Group AG, citând îngrijorările cu privire la mărimea portofoliilor din domeniul investment banking precum și impactul noilor reglementări, transmite Bloomberg.

Standard & Poor’s a retrogradat toate cele trei bănci până la ‘A’ de la ‘A plus’ , perspectiva asociată fiind una stabilă. În plus, în cazul băncii elvețiene UBS, agenția de evaluare a confirmat ratingul ‘A/A-1’ cu perspectivă stabilă.

Într-un comunicat de presă, S&P a precizat că acțiunea se datorează ‘riscurilor crescute cu care se confruntă marile bănci europene active pe piața de investment banking în condițiile în care organismele de reglementare și condițiile incerte de pe piață continuă să facă mai dificilă activitatea în industrie’.

Cele patru bănci europene sunt printre cele mai expuse la o serie de propuneri care ar reduce veniturile din operațiunile de trading și investment banking. În plus, băncile trebuie să strângă fonduri pentru a îndeplini noile norme de capital, într-un moment în care volatilitatea provocată de mediul economic dificil ar putea afecta câștigurile.

‘Considerăm că deținătorii de obligațiuni ai acestor bănci se confruntă cu riscuri crescute, ca urmare a înăspririi reglementărilor în industria bancară, piețele globale fragile, economiile europene stagnante și creștere riscurilor juridice care apar ca urmare a crizei financiare’, se arată în comunicatul S&P.

Potrivit agenției de evaluare, operațiunile de investment banking asigură 40% din veniturile Barclays, a treia mare bancă din Marea Britanie, iar riscurile cu care se confruntă acest tip aceste operațiuni este puțin probabil să se reducă pe termen mediu. Credit Suisse, a doua mare bancă elvețiană, generează aproape jumătate din veniturile sale din investment banking. Deși banca a luat măsuri pentru a reduce riscurile și a majora capitalul se confruntă în continuare cu un nivel semnificativ de incertitudine. De asemenea, S&P consideră că Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, se confruntă cu o creștere a riscurilor provenite din operațiunile de investment banking.

Băncile din întreaga lume se confruntă cu o sporire a reglementărilor iar Rezerva Federală din SUA a anunțat marți că băncile americane trebuie să se aștepte la noi reguli peste normele Basel III privind rezervele de capital.

Loading

Comments

comments