Solidarizare cu jurnalistul Cătălin Tolontan

Cătălin Tolontan, Gazeta Sporturilor Foto: reportervirtual.ro

Cătălin Tolontan, Gazeta Sporturilor
Foto: reportervirtual.ro

În raportul SUA despre România pentru anul 2010, Departamentul de Stat al SUA a menționat amenințarea pe care Elena Udrea, pe atunci ministru PDL, i-a făcut-o jurnalistului Cătălin Tolontan, director Gazeta Sporturilor, după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea deputatului PDL Monica Iacob Ritzi, fost ministru al Tineretului și Sportului. Parchetul solicitase ridicarea imunității, după ancheta ulterioară dezvăluirilor din Gazeta Sporturilor despre cheltuirea nejustificată a sumei de 600.000 de euro pentru sărbătorirea Zilei Tineretului. Într-un gest de solidarizare de tip mafiot cu fosta sa colegă de cabinet, Elena Udrea i-a transmis lui Tolontan că va afla  „lucruri” despre el și familia acestuia, „pentru că are mijloace la dispoziție”. Tot atunci, Traian Băsescu a bătut unele apropouri la adresa familiei jurnalistului, într-o conferință de presă, fapt care l-a convins pe Tolontan că „mijloacele la dispoziție” se referă la șeful statului și la conexiunile acestuia cu serviciile secrete și organele de anchetă judiciară.

Miercuri, 20 august 2014, Traian Băsescu l-a amenințat din nou pe Cătălin Tolontan, de data aceasta în direct, la un post de televiziune. Amenințarea vine pe fondul lansării candidaturii Elenei Udrea la Președinția României, candidatură susținută, oficial, de Traian Băsescu, în pofida prevederilor constituționale ce îi interzic implicarea în campanii electorale. Totodată, amenințarea este generată de dezvăluirile de acum doi ani, din Gazeta Sporturilor, la adresa Elenei Udrea, acuzată de fraudă majoră în organizarea Galei Bute. La momentul dezvăluirilor semnate de Tolontan, au fost lansate în circulație documente care arătau conexiunile dintre Crescent și Trustul Intact și care l-ar fi decredibilizat pe jurnalistul Gazetei. Acum, Traian Băsescu a repus subiectul pe tapet, făcându-l pe Tolontan, fără a-l nominaliza, „lichea” și „om fără caracter”, întrucât ar fi semnat, în urmă cu 10 ani, un contract de împrumut de la firma Crescent, în calitate de administrator. Mai mult, șeful statului a întrebat de ce „organele nu s-au sesizat” împotriva lui Tolontan, concluzionând că „în mod categoric, instituțiile statului au greșit” și „cei care au semnat trebuie să răspundă”.

Tolontan i-a dat replica președintelui, la scurt timp, atât pe blogul personal, cât și într-o intervenție televizată (tot la B1TV, unde fusese intervievat Băsescu). Tolontan a precizat că ziarele de la Intact au luat două împrumuturi. Primul de 1,45 milioane de dolari în 2003 și al doilea de 275.000 de dolari în 2004. „Am consultat actele în detaliu. Deși mi-am asumat că eram administrator al companiei, am greșit, nu eram! În momentul ambelor împrumuturi, șeful Consiliului de Administrație era Sorin Oancea, actualul patron de la B1TV. El a semnat, de altfel, și împrumutul de 1,5 milioane de dolari. Eu, ca director general, l-am semnat pe al doilea, cel de 275.000 de dolari”, a spus Tolontan. „Situația e de un haz nebun și arată cît de lipsită de temei e logica potrivit căreia dacă o companie era finanțată de la Crescent în anii 2003-2004 asta îi făcea pe oamenii de acolo lichele. Cu o asemenea logică absurdă, cu banii cîștigați pe vremea cînd era la Antene sau administrator la Jurnalul SA, Sorin Oancea a cumpărat acțiuni la B1TV. Evident că e o logică strîmbă”, a adăugat Cătălin Tolontan.

Culmea e că și în aceste condiții, Tolontan continuă să fie atacat nu doar de presa rămasă fidelă cuplului Băsescu & Udrea, ci chiar de colegii din propriul trust, pamfletarul Mircea Badea calificându-l pe directorul Gazetei Sporturilor drept „băsist”, în debutul emisiunii sale („În gura presei”) de duminică seara. Categorisirea, sinonimă unei insulte și, totodată, unei acuzații, derivă din faptul că, în trecut, Tolontan a avut opinii în contradicție cu cele ale lui Badea, referitoare la Traian Băsescu.

Într-un gest de solidarizare cu jurnalistul Cătălin Tolontan, ActiveWatch condamnă faptul că directorul Gazetei Sporturilor este „ținta unor atacuri politice și mediatice meschine, suspecte de interese partizane și de rea-credință”. ActiveWatch consideră că „Președintele Traian Băsescu s-a referit la Cătălin Tolontan într-o manieră incalificabilă și inacceptabilă pentru un șef de stat, adresându-i acestuia jigniri care dau măsura respectului pe care îl manifestă primul om din stat pentru mass-media”. „Cătălin Tolontan și-a demonstrat profesionalismul și verticalitatea indiferent de regimul politic de la putere sau de proprietarii instituției media în care a activat. Investigațiile jurnalistice coordonate de Cătălin Tolontan de-a lungul timpului au un incontestabil conținut de de interes public (fiind folosite inclusiv de procurorii DNA) și pot fi oricând materiale de studiu recomandate jurnaliștilor sau studenților la Jurnalism”, arată organizația de monitorizare a presei, într-un comunicat.

Loading

Comments

comments