Soldatul care a furnizat informații site-ului Wikileaks – condamnat la 35 ani de închisoare

Bradley Manning

Bradley Manning

Tribunalul militar l-a condamnat, azi, pe Bradley Manning la35 ani de închisoare din care vor fi scăzute 1249 de zile, va fi dezonorat din armată și își va pierde toate drepturile finanicare din partea armatei.

În luna iulie, un tribunal militar l-a găsit vinovat pe 20 de capete de acuzare care comportă o pedeapsă cumulată de maxim 90 de ani de închisoare, dar l-a absolvit de cea mai gravă acuzație, de a fi ajutat inamicul.
Printre cele mai șocante materialele transmise de Manning fondatorului Wikileaks, Julian Assange se numără înregistrarea video înfățișând atacul executat de un elicopter american la Bagdad în care au fost uciși cel puțin nouă oameni, inclusiv un fotograf al agenției Reuters. (vezi articolul din link-ul de jos)

Guvernul american ceruse luni “nu mai puțin de 60 de ani de închisoare” împotriva lui Bradley Manning, omul aflat la originea scandalului WikiLeaks în urma căruia au fost făcute publice circa 700.000 de documente secrete, transmite France Presse.

Procurorul militar Joe Morrow i-a cerut judecătoarei Denise Lind ‘să trimită un mesaj fiecărui soldat care s-ar putea gândi la furarea unor informații clasificate’, după cum a făcut-o tânărul de 25 de ani între februarie 2010 și septembrie 2011. El a solicitat de asemenea o amendă de 100.000 de dolari.

‘Trebuie să ne asigurăm că nu vom mai asista vreodată la un asemenea circ’, a subliniat procurorul, insistând asupra caracterului ‘distrugător’ al acestor scurgeri de informații și calificându-l pe Bradley Manning drept un ‘inițiat hotărât să exploateze lipsurile unui sistem defectuos’. Pe de altă parte, cu puțină vreme înainte de suspendarea audierii, avocatul inculpatului David Coombs a invocat ‘umanismul’ clientului său, ‘tânăr’, ‘foarte inteligent’, ‘cu siguranță naiv, dar bine intenționat’.

Citește și:

Cazul Manning. Acuzarea se folosește de un video secret ajuns la Wikileaks, care surprinde uciderea a doi corespondenți Reuters și rănirea a doi copii

Loading

Comments

comments