Snowden și Hodorkovski propuși pentru premiul Saharov pentru libertatea de gândire

Edward Snowden

Edward Snowden

Fostul consultant CIA, Edward Snowden, cel care a deconspirat un vast program de spionaj al serviciilor secrete americane și a primit azil temporar în Rusia, a fost înscris pe lista celor propuși de Parlamentul European (PE) pentru Premiul Saharov, printre aceștia mai regăsindu-se și opozantul rus Mihail Hodorkovski, transmite marți AFP.

Snowden este susținut de grupul ecologist și de cel al extremei stângi din forul legislativ european.

Un candidat notabil mai este pakistaneza Malala Yousafzai, care în anul 2012 a fost ținta unui atentat al talibanilor pentru că a militat în favoarea dreptului fetelor la educație, el fiind sprijinit de grupurile conservator, socialist și liberal din PE.

Mihail Hodorkovski, fostul magnat rus al petrolului, opozant al președintelui Vladimir Putin și care în prezent este încarcerat, este un alt candidat la Premiul Saharov.

Printre cei propuși se mai regăsesc militanții belaruși deținuți Ales Bialațki, Eduard Lobau și Mykola Statchevici, ‘oamenii statuie’, care s-au remarcat în timpul manifestațiilor din piața Taksim din Istanbul, doi ziariști etiopieni, Reeyot Alemu și Eskinder Nega, dar și campania ‘CNN freedom project’ împotriva sclaviei moderne lansată de postul american de televiziune.

Numele celor trei finaliști vor fi dezvăluite pe 30 septembrie, iar pe 10 octombrie șefii grupurilor politice din PE vor alege câștigătorul. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire va fi decernat pe data de 20 noiembrie la Strasbourg.

Loading

Comments

comments