Situația siriană discutată la MAE cu ambasadorul Rusiei

Malghinov

Mihail Dobre si Serghei Malghinov

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, l-a primit marți pe ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malghinov, la cererea acestuia, oficialii discutând despre criză din Siria, în contextul creat de atacul cu arme chimice care a avut loc la Damasc pe 21 august și de evoluțiile politice înregistrate ulterior.

De asemenea, au fost discutate probleme vizând situația de securitate în spațiul Orientului Mijlociu (Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian), precum și aspecte relevante pentru cooperarea dintre România și Federația Rusă în cadrul organizațiilor internaționale, cu accent pe evoluțiile din sistemul ONU și susținerea reciprocă de candidaturi în cadrul acestei organizații, relatează Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat remis AGERPRES.

Rusia, care se opune unei intervenții în Siria, a făcut apel luni la Damasc să-și plaseze sub control internațional arsenalul chimic pentru a evita atacurile militare din partea statelor occidentale.

Barack Obama a declarat luni că propunerea Rusiei de a plasa arsenalul chimic sirian sub control internațional ar putea reprezenta un “progres important” în conflict.

Președintele american, în interviuri separate la șase televiziuni americane, a avertizat împotriva oricărei încercări de diversiune din partea regimului lui Bashar al-Assad și a estimat că această nouă evoluție este rezultatul amenințărilor americane cu lovituri pentru a pedepsi Damascul că a recurs la arsenalul său chimic.

Uniunea Europeană a primit marți ‘cu interes’ propunerea rusă de plasare sub control internațional a armelor chimice deținute de regimul de la Damasc, dar a subliniat că dorește să se asigure că aceasta este ‘serioasă’ și că poate produce efecte, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al șefei diplomației UE, Catherine Ashton.

Loading

Comments

comments