Situația din Crimeea s-a agravat. Ucraina și Rusia SUNT ÎN CONFLICT

Unidentified armed men patrol outside of Simferopol airport, on February 28, 2014. (AFP)

Individ neidentificat în uniformă militară patrulează lângă aeroportul din Simferopol în ziua de 28 februarie 2014. (AFP)

A soldier atop a Russian armored personnel carriers with a road sign reading "Sevastopol - 32 kilometers, Yalta - 70 kilometers", near the town of Bakhchisarai, Ukraine, Feb. 28, 2014. (AP)

Un soldat deasupra unui vehicul blindat rus, lângă un indicator al distanței către Sevastopol, lângă orașul Bakcisarai, Ucraina, în ziua de 28 februarie 2014. (AP)

UPDATE (12) Rusia preia controlul facilităților militare ucrainiene din Crimeea

The Guardian informează, citând agenția de presă ucrainiană Unian, că trupe rusești au preluat controlul unei baze militare ucrainiene anti-rachetă.

La Moscova, Duma (parlamentul rus) a adoptat o rezoluție prin care i se cere președintelui Putin să ia „toate măsurile ce se impun, pentru a proteja populația din Crimeea de tiranie și violență” 

UPDATE (11) The Telegraph: Trupele care au ocupat Parlamentul și aeroporturile din Simferopol sunt rusești

Jurnaliștii publicației britanice The Telegraph au reușit să inițieze un dialog cu soldații mascați ce au ocupat poziții în jurul Parlamentului și aeroporturilor civil și militar din Simferopol, Capitala republicii autonome secesioniste Crimeea. Soldații spun că fac parte din brigada 810 a pușcașilor marini ruși cu baza la Sevastopol. „Suntem aici ca să ajutăm”, au declarat aceștia.

 

UPDATE (10) În Crimeea se organizează referendum pentru secesiune ÎNTR-O LUNĂ

Investit joi seara în funcția de prim ministru al republicii separatiste Crimeea, Serghei Aksenov anunță devansarea referendumului pentru secesiune. Acesta se va desfășura pe data de 30 martie, în loc de 25 mai, cum se anunțase inițial. Dacă referendumul va fi favorabil secesiunii, așa cum este de așteptat, ținând cont de compoziția etnică a Crimeeii, dominată de ruși (peste 58%, conform recensământului din 2001), soarta republicii este pecetluită. Coroborând această informație cu anunțul Kremlinului că va răspunde solicitării de asistență formulată de autoritățile din Simferopol, scenariul Moscovei de extindere a teritoriului Rusiei devine foarte transparent.

 

UPDATE (9) – sâmbătă, 11.50 Rusia anunță că va interveni în Crimeea

Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistență formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unuui comunicat al Kremlinului.

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksenov, l-a sunat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea și calmul” în această provincie prorusă.

“Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Președinției Rusiei, citat de RIA Novosti.

În acest context, zeci de indivizi cu cagule și având arme automate au ocupat poziții, sâmbătă dimineață, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol. (Mediafax)

 

UPDATE (8) Militarii care au ucis manifestanți la Kiev primesc pașapoarte ruse

Conform Mediafax, Ministerul rus de Externe a anunțat, vineri, că Moscova le va oferi pașapoarte ruse agenților unității ucrainene Berkut.

Aceștia s-au deplasat de la Kiev, în Crimeea, unde acționează la comanda politicienilor locali pro-ruși.

UPDATE (7) Obama avertizează Rusia că „vor exista costuri”, dacă intervine militar în Ucraina

Președintele SUA, Barack Obama, a declarat, într-o conferință de presă, având ca subiect criza din Crimeea, că că „vor exista costuri”, dacă Rusia va intervini militar în Ucraina, informează CNN.

UPDATE (6) vineri, 23:30

Rusia susține că militarii care au acupat aeroporturile din Crimeea nu sunt ai săi

Într-un interviu acordat Euronews, Vladimir Cizov, ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană, a declarat că persoanele care au ocupat aeroporturile din Crimeea nu sunt soldați ruși, ci „civili care pretind că reprezintă armata Crimeeii”. Cizov precizează că traficul aerian nu a fost perturbat, iar persoanele respective s-au retras, între timp, de la obiectivele lor. „Alegațiile Guvernului Ucrainei cum că am fi invadat Crimeea sunt fără fundament”. Întrebat dacă Rusia se pregătește pentru „ce poate fi mai rău”, Cizov a spus „nu vreau să speculez în direcția asta. Sunt un optimist înnăscut”.

 

UPDATE (5 – vineri, 22.30) Ucraina și Rusia sunt în conflict. Ucraina a denunțat, oficial, violarea spațiului aerian de elicoptere ruse

Ucraina a denunțat încălcarea spațiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, informează Mediafax.

“Ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, față de încălcarea spațiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor și a elicopterelor în baze”, precizează Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina denunță nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabilește reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staționată în Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puțin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza, vineri seară, o reuniune privată urmată de consultări, pe tema crizei din Ucraina.

“Reuniunea va începe la ora 15.00 (22.00, ora României)”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

Lituania, care asigură în prezent președinția Consiliului de Securitate ONU, a cerut acestui organism să aibă o reacție la criza din Crimeea, anunță șeful diplomației lituaniene. “Am cerut delegației noastre la Națiunile Unite să se asigure că situația din Crimeea va fi introdusă pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate ONU”, a declarat Linas Linkevicius.

Oficialul lituanian a recunoscut că vor exista dificultăți, dat fiind că Rusia deține drept de veto la Consiliul de Securitate ONU.

“Ceea ce se întâmplă în Crimeea pare a fi o agresiune militară și o ocupare a regiunii”, a apreciat Linkevicius.

Ucraina a acuzat Rusia de “invazie militară”, după ce obiective strategice din Crimeea au fost ocupate de persoane înarmate.

 

UPDATE (4) Ucraina cere SUA să-și respecte angajamentul de a-i garanta suveranitatea față de Rusia

Parlamentul ucrainean a votat vineri o rezoluție care cere Statelor Unite și Marii Britanii să îi garanteze suveranitatea după preluarea controlului a două aeroporturi din Crimeea de către persoane înarmate.

Statele Unite, Marea Britanie și Rusia au fost garanții independenței Ucrainei, în Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994, în schimbul renunțării sale la armele nucleare, după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, din care făcea parte.

Rezoluția cere țărilor garante să-și “confirme angajamentele” față de Ucraina și să lanseze “consultări imediate cu (ea) în vederea diminuării tensiunii”. (Mediafax)

UPDATE (3) Ucraina acuză Rusia de invazie armată și ocupație

Ministrul ucrainean de Interne interimar, Arsen Avakov, acuză forțele rusești care au luat în stăpânire două aeroporturi din Crimeea (unul civil și altul militar) de “invazie armată și ocupație”. (Mediafax)

UPDATE (2) Teroriștii ruși au preluat și controlul aeroportului din Simferopol

Aproximativ 50 de teroriști („persoane înarmate neidentificate, transportate cu camioane fără numere de înmatriculare”) au preluat controlul, în cursul nopții de joi spre vineri, asupra aeroportului din Simferopol, în Crimeea, o regiune autonomă a Ucrainei, potrivit agenției Interfax. Aeroportul ucrainean din Simferopol rămâne deschis.

După atentat, manifestanți de etnie rusă, purtând steaguri ale Rusiei, s-au adunat în jurul aeroportului.

Aproximativ zece militari, îmbrăcați în uniformă și purtând ecusoane de culoare neagră, patrulează la intrarea în aeroport, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fața locului.

Civili, militanți proruși, sunt de asemenea prezenți în incinta aeroportului. Ei afirmă că sunt prezenți pentru a menține ordinea.

“Suntem cu toții voluntari, prezenți pentru a nu permite aterizarea fasciștilor sau radicalilor din vestul Ucrainei”, a declarat purtătorul lor de cuvânt improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofițer de poliție.

La rândul său, Vadim, un tânăr inginer, susține că nu este un “extremist”. “Însă, dacă bandiții naționaliști vor veni, ne vom bate cu ei. Vom găsi arme dacă vom avea nevoie de ele”, a declarat acesta. (Mediafax)

UPDATE: Parlamentul de la Simferopol organizează referendum pentru independența Crimeeii chiar în ziua alegerilor prezidențiale din Ucraina

Parlamentul din Crimeea a demis guvernul local și a stabilit data de 25 mai pentru organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii autonome ucrainene.

Parlamentul a adoptat această decizie în contextul în care este ocupat de câteva ore de un grup de protestatari proruși.

Pe 25 mai, în întreaga Ucraină va fi organizat scrutinul prezidențial anticipat decis după demiterea președintelui Viktor Ianukovici.

Parlamentul a precizat că referendumul vizează “îmbunătățirea statutului autonomiei regionale și extinderea competențelor”. (Mediafax)

Trupele speciale în interiorul Parlamentului din Simferopol Foto: thetimes.co.uk

Trupele speciale în interiorul Parlamentului din Simferopol
Foto: thetimes.co.uk

Știrea inițială: Situația din Crimeea s-a agravat. Ucraina și Rusia se îndreaptă spre un conflict

Rusia și-a pus trupele militare în stare de alertă, la comanda lui Vladimir Putin, informează The Times.

Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineața, asupra Parlamentului și Guvernului din Crimeea, la Simferopol, capitala acestei republici autonome rusofone din Ucraina afectate de tensiuni separatiste, și au arborat steaguri rusești, potrivit agenției Interfax. Ministrul ucrainean interimar de Interne Arsen Avakov a anunțat că întreaga poliție a fost plasată în stare de alertă, informează Mediafax.

Anunțul ocupării clădirilor oficiale a fost făcut de  Anatoli Mohiliov, premierul republicii separatiste Crimeea. El a precizat că acțiunea a fost exacutată de persoane înarmate cu “arme moderne”, în cursul nopții de miercuri spre joi.

Potrivit unui jurnalist Interfax, sediile Parlamentului și Guvernului au fost baricadate și sunt încercuite de poliție.

Crimeea, care a aparținut mai întâi Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, a fost atașată Ucrainei în 1954. Ea continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră în orașul portuar Sevastopol.

Prorușii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici săptămâna trecută.

Confruntări violente au avut loc miercuri între manifestanți proruși și susținători ai noilor autorități ucrainene la Simferopol, în contextul în care președintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.

Dând de înțeles că suspectează implicarea Rusiei în atentatul din Crimeea, președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat joi Flota rusă la Marea Neagră împotriva oricărei “agresiuni militare”. “Mă adresez comandanților militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat Turcinov în Parlament.

Loading

Comments

comments