Siria a transmis cererea de aderare la Convenția privind interzicerea armelor chimice

Sediul Natiunilor Unite

Sediul Natiunilor Unite

ONU a primit cererea de aderare a Siriei la Convenția privind interzicerea armelor chimice, transmit Reuters și AFP, citând un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite.

‘În urmă cu câteva ore am primit un document de aderare din partea guvernului sirian referitor la Convenția privind armele chimice și îl studiem, este în curs de traducere’, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, potrivit AFP.

Aderarea la un tratat deja semnat de alte țări cere ‘anumite proceduri’ care vor lua ‘câteva zile’. ‘Este nevoie de un termen de câteva zile înainte ca o țară să poată să adere în mod oficial’ la o convenție, a declarat purtătorul de cuvânt.

Președintele sirian Bashar al-Assad a confirmat joi că Siria își va plasa arsenalul chimic sub control internațional și va trimite documente la ONU pentru a semna un acord, subliniind însă că această decizie nu a fost motivată de amenințările cu lovituri militare americane.

‘Siria își plasează armele chimice sub control internațional datorită Rusiei’, a declarat Assad într-un interviu tradus în rusă pentru postul public de televiziune Rossia 24, preluat de agențiile internaționale de presă.

Convenția privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnată la 13 ianuarie 1993, la Paris, și intrată în vigoare la 29 aprilie 1997, interzice fabricarea, depozitarea și folosirea armelor chimice și interzice semnatarilor să ajute o țară terță să fabrice sau să folosească acest armament. Aplicarea Convenției, mai ales distrugerea stocurilor, este supervizată de Organismul pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga.

Potrivit procedurilor aplicate de ONU pentru tratate, aderarea are același efect juridic ca ratificarea și se realizează în general atunci când tratatul a intrat deja în vigoare. Siria nu a semnat niciodată Convenția din 1993, dar a semnat Protocolul de la Geneva din 1925 care interzice utilizarea armelor chimice.

Loading

Comments

comments