Sindicatele cer salariu minim de 1000 de lei și modificarea Codului Muncii, patronatele nici nu vor să audă

 

comisia tripartitaSindicatele resping propunerea Guvernului pentru un moratoriu de un an pe Codul Muncii.

„Guvernul a propus partenerilor sociali semnarea unui Moratoriu asupra legislației muncii, valabil timp de un de zile, prin care o comisie tripartită compusă din reprezentanți ai Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor să monitorizeze efectele asupra pieței muncii generate de actuala legislație a muncii . Partea patronală a fost de acord cu semnarea Moratoriului. Partea sindicală a ridicat obiecții asupra acestui document. De comun acord, părțile au convenit să formuleze, pînă la sfârșitul anului, propunerile și observațiile proprii asupra legislației muncii, care să fie baza de plecare pentru eventuale modificări”, se spune într-un comunicat al ministerului pentru dialog social, Doina Pană.

Astăzi, la Palatul Victoria, s-a reunit Consiliul Național Tripartit pentru Dialog social, prezidat de primul ministru Victor Ponta. Din partea Executivului au mai participat Doina Pană, ministru delegat pentru Dialog Social, Daniel Chițoiu, ministrul de Finanțe, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, secretari de stat membri ai Consiliului Național Tripartit. Aceștia s-au întâlnit cu reprezentanții confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național.

Sindicatele au propus modificarea legislației muncii, iar pozițiile complet divergente ale părților au condus la ideea Moratoriului, aprobată de patronate, dar respinsă de sindicate.
S-a mai discutat despre salariul minim pe economie pe anul 2014, tot fără a se ajunge la o concluzie acceptabilă de toate părțile.

Sindicatele au cerut ca salariul minim să devină, de la 1 ianuarie 1.000 de lei, iar patronatele nu vor să accepte o creștere de peste 5-10 procente.

Salariul minim a fost majorat la 800 de lei de la 1 iulie 2013.

 

Loading

Comments

comments