Simona Halep – jucătoarea de tenis cu cel mai mare progres din lume în 2013

wta simona halepNu este (încă) nr. 1, mai are de urcat zece trepte până acolo, dar și-a atras admirația întregii lumi pentru parcursul extraordinar din acest an. Constănțeanca Simona Halep a fost desemnată, de Wommen’s Tennis Association (WTA) drept jucătoarea de tenis cu cel mai mare progres din lume în 2013.

Articolul de pe pagina de internet a organizației, prin care se anunță acest fapt, este foarte elogios la adresa româncei, numită în titlu, simplu: Simona. Pentru că toată lumea tenisului știe acum despre cine e vorba.

Totul a pornit la turneul de la Roma, din luna mai. La startul turneului, foarte puțini ar fi mizat pe o evoluție spectaculoasă a Simonei, care ocupa poziția 64 în lume, cu un palmares de doar 12 partide câștigate din ultimele 32 disputate. Mulți chiar se îndoiau că se va produce vreodată acea așteptată explozie în jocul româncei – așteptată având în vedere faptul că a fost campioană mondială la junioare. Totuși, Simona a reușit să treacă, în serie, de Svetlana Kuznețova, Agnieszka Radwanska, Roberta Vinci și Jelena Jankovic, înainte de a se lovi, în semifinală, de „zidul” Serena Williams, numărul 1 mondial. Performanța de la Roma a propulsat-o pe Simona Halep douăzeci de poziții în clasament. Însă acesta a fost doar „aperitivul”. Au urmat șase titluri WTA: Nürnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova și Sofia. De notat că, între anii 2010 – 2012 (primii trei de la trecerea la senioare), Simona a prins doar trei finale WTA.

Parcursul acesta fenomenal a fost chiar marcat de o accidentare care a ținut-o „pe tușă” circa o lună, fapt  care te determină să te întrebi „Ce s-ar fi întâmplat dacă?…” Pentru unii, răspunsul e clar: dacă nu se accidenta, Simona era, deja, între primele zece jucătoare din lume. Așa, în prezent, ocupă poziția 11.

Perspectivele de a avansa sunt foarte bune, iar o performanță bună la primul turneu de mare șlem (Australian Open) ar fi ca „urcatul într-un lift” al clasamentului. Asta, pentru că Simona are prea puține de apărat în primele patru luni din an (punctajul WTA e în funcție de faza atinsă într-o anumită competiție, raportată la performanța la același turneu, din anul precedent).

WTA mizează pe Simona ca principala candidată la Top 10 în 2014 și se întreabă, pe bună dreptate, dacă va depăși cea mai bună clasare a Virginiei Ruzici (locul 8 mondial) sau pe a Irinei Spârlea (locul 7 mondial).

Estimarea noastră este că, în momentul în care va reuși să depășească „complexul” Serena Williams și cu șansa de a nu se mai accidenta, nimeni și nimic nu-i va sta în cale Simonei Halep, pentru a deveni următoarea regină a tenisului mondial.

 

Loading

Comments

comments