Și ziarul Adevărul atinge culmile tabloidizării. Un rom este prezentat ca HOȚ, doar în urma unui mesaj pe Twitter

În acest moment, nu mai există, în România, niciun ziar din segmentul quality. Toate sunt fie tabloidizate, fie cu obiectivitatea pierdută din pricina angajamentelor politice.

În spațiul online, chiar și ziarele care în edițiile de print mai încearcă să facă figurație de presă, se destrăbălează complet.

Un exemplu de azi: adevarul.ro.

adevarul caz htcPe coloana din dreapta, al doilea titlu: „FOTO: „Tipul ăsta are HTC-ul meu”. Un român a ajuns subiect de viral, după ce a furat un telefon și nu știe să-l folosească”. Și este dată fotografia „românului” – un bărbat de etnie romă, alături de copilul său, în fața unui Opel roșu, cu număr de înmatriculare din Tulcea (am mascat aici figurile celor două personaje, dar ele apar, în clar, pe site-ul adevarul.ro).

Și zice articolul: „Un român de etnie romă din Tulcea a furat un telefon. În Spania. Numai că telefonul își sincroniza pozele online. Românul n-a știut. Așa s-a născut un site care adună pozele pe care hoțul le face cu un HTC One X, în care apare alături de Adi Minune, de copilul său sau lângă mașina lui. Cetățeanul de etnie romă a fost în vacanță în Spania, în Lloret de Mar, de unde s-a întors cu un HTC One X furat de la un alt turist din zonă. Numai că acel turist avea activată pe smartphone opțiunea de a-și sincroniza online poze, într-un folder din Dropbox. Toate pozele pe care românul le-a făcut de atunci apar în folderul păgubitului, când este conectat One X la Internet. El a creat site-ul This Guy Has My HTC (Tipul ăsta are HTC-ul meu) și încarcă diverse poze care i se par amuzante sau interesante”.

Și dă-i și dă-i… cu o mulțime de fotografii. În interior, fotografia „hoțului” este blurată „deontologic”, dar pe prima pagină, repetăm, apare în toată splendoarea.

Este titrat chiar și Moise Guran, care a devenit -pe bună dreptate- un reper pentru deontologie în presă, și care avertizează: „Posesia unui bun mobil creează o prezumție de proprietate în favoarea posesorului. În cazul nostru familia din Tulcea. Este posibil ca aceasta să fi cumpărat/primit/găsit un telefon furat. Există totuși suficiente indicii care obligă  Poliția Română să pună niște întrebări”. Nici acest avertisment nu i-a putut determina pe cei de la Adevărul să fie mai precauți în abordarea subiectului și, mai ales, în titraj și ilustrație.

Ca și Moise Guran am gândit și noi, la Select News, când ne-am „întâlnit”, duminică dimineață, cu acest potențial subiect. Am luat legătura cu autorul mesajelor de pe twitter, tânărul belgian Yannick de Neef (identitatea acestuia nu era deloc greu de aflat, dar Adevărul a fost nevoit să titreze „Actualizare Ionuț Văcaru, pe site-ul Biziday, oferă câteva detalii suplimentare. Cel căruia i-a fost furat telefonul este belgianul Yannick De Neef…”, semn că nici nu a luat măcar legătura cu acesta). L-am rugat să ne ofere câteva detalii suplimentare, dar a fost foarte zgârcit la vorbă, așa că am decis să abandonăm subiectul. Am reținut că, la întrebarea dacă a încercat să depună o plângere la autoritățile române, luând în considerare numărul mașinii, a răspuns „desigur”. I-am sugerat că, probabil, se poate urmări traseul telefonului, din momentul în care a fost furat și până la actualul proprietar. Iar acesta poate fi chestionat cu privire la modul dobândirii. Dacă va spune „l-am luat de la cineva, din locul cutare” și se va dovedi că telefonul nu a fost în acel loc, se obține o dovadă indirectă că proprietarul este autorul furtului sau în cârdășie cu acesta. La toate acestea, replica a fost doar „Încă am codul EMEI (corect: IMEI)”. De Neef i-a răspuns altui reporter care s-a interesat de acest caz că „Un prieten de-al meu român a luat legătura cu ei (noul proprietar al telefonului și rudele acestuia) și i-au râs în față”.

Sunt foarte puține elemente, insuficiente, în orice caz, pentru a face legătura directă între autorul furtului și persoanele care apar în fotografii. Dacă acestea vor scăpa de suspiciunea de furt, vor putea da în judecată „Adevărul” pentru calomnie și expunere mediatică a copilului lor și vor putea încasa o sumă frumoasă.

Loading

Comments

comments