Sentința definitivă: Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea

Rodica Stănoiu Foto: realitatea.net

Rodica Stănoiu
Foto: realitatea.net

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis definitiv, miercuri, că fostul ministru al Justiției în Guvernul Adrian Năstase, Rodica Stănoiu, a colaborat cu Securitatea. Sentința finală vine la finalul unui proces de șapte ani, cel mai lung în care a fost implicat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), informează Mediafax.

ICCJ a respins recursul făcut de Rodica Stănoiu la decizia similară dată de Curtea de Apel Oradea, în procesul intentat de fostul demnitar pentru anularea deciziei de colaborare cu Securitatea dată de CNSAS în 2006.

Înalta Curte de Casația și Justiție a respins recusul ca nefondat, decizia fiind irevocabilă.

De asemnea, instanța a respins și cererea de sesizare a Curții Constituționale cu o serie de excepții, înaintată de fostul demnitar, această decizie putând fi contestată de Rodica Stănoiu cu recurs la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Instanța supremă a menținut totodată decizia Curții de Apel Oradea conform căreia Rodica Stănoiu trebuie să plătească CNSAS cheltuieli de judecată de 22.000 de lei.

Rodica Stănoiu afirma, în noiembrie 2006, într-o emisiune televizată, că dosarul “Sanda” care există la CNSAS este unul de urmărire și conține 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. “Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreședinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a știut nimic despre acest lucru”, afirma Stănoiu (care a trecut la PC – n.r.), adăugând că și alte dosare de Securitate au fost modificate în aceeași perioadă.

Rodica Stănoiu declara că cele 18 note informative care i se atribuie nu îi aparțin și că ar fi fost plastografiate, având drept model scrisul său din perioada de după 1990.

Curtea de Apel Oradea a dispus efectuarea unei noi expertize grafologice în proces.

Cu acel prilej, Rodica Stănoiu a solicitat ca, pe lângă dosarul întocmit în anii ’80 pentru obținerea pașaportului la fosta Direcție a Pașapoartelor și pus la dispoziția experților grafologi de CNSAS, să fie acceptate ca documente de comparație declarația de avere, respectiv cea de necolaborare cu Securitatea.

Cele două documente au fost analizate și în 2006, înainte ca CNSAS să emită decizia de colaborare, prima dată de către experți independenți, iar apoi de Laboratorul interjudețean de expertize criminalistice București.

În ambele cazuri, rezultatul a fost că scrisul este același cu cel din notele informative semnate cu pseudonimul Sanda. Rodica Stănoiu a contestat veridicitatea expertizelor, pe motiv că au fost întocmite de experți “cu reputație îndoielnică”.

Loading

Comments

comments