Sentință definitivă: Necolaiciuc – patru ani și șase luni de închisoare cu executare

Mihai Necolaiciuc dus de polițiști în arest Foto: obiectiv.info

Mihai Necolaiciuc dus de polițiști în arest
Foto: obiectiv.info

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, vineri, la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, de Curtea de Apel București, în dosarul privind frauda de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziționarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundațiile din 2000, informează Mediafax.

Necolaiciuc a fost ridicat de polițiști și este dus la Penitenciarul Rahova, de la Judecătoria Sectorului 1, unde era prezent la un termen de judecată dintr-un alt dosar în care este judecat, tot pentru fraudarea companiei.

Curtea de Apel București a admis apelul procurorilor și l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la patru ani și șase luni de închisoare pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durată de cinci ani.

Din pedeapsa lui Necolaiciuc va fi scăzută perioada în care a stat în arest, respectiv din 17 iunie 2009 până în 18 octombrie 2011.

În același dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcției Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani ani de închisoare cu executare, pentru aceeași infracțiune.

Judecătorii au admis acțiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor și i-au obligat pe inculpați să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

Instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă în regres în cazul inculpaților și acțiune civilă exercitată de SC CNCF-CFR SA.

De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe un imobil al Vioricăi Olăeru și pe bunuri mobile și imobile ale lui Necolaiciuc.

Judecătoria Sectorului 1 hotărâse, în 7 ianuarie 2014, că Mihai Necolaiciuc și Viorica Olăeru nu sunt vinovați de faptele de care au fost acuzați.

Procurorii arătau, în rechizitoriul prin care, în mai 2011, i-au trimis în judecată pe cei doi, că în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA și Viorica Olăeru, director al Direcției Economice din cadrul aceleiași companii, și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI), au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro) în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc). Ccontractul de finanțare viza realizarea „Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori.

Pentru a recupera paguba creată, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât și din SUA, aparținând celor doi inculpați.

Loading

Comments

comments