Senatorul PSD Sorin Bota s-a sucit, de la o zi, la alta: acum susține exploatarea cu cianuri la Roșia Montană

Miercuri, senatorul PSD Sorin Bota clama, în numele alegătorilor săi, opoziția fermă față de proiectul RMGC: „În nici un caz noi, cei din Maramures, nu putem fi de acord cu metoda exploatarii pe baza de cianuri”, spunea Bota.

Azi, același senator propune exact opusul, adică exploatarea cu cianuri la Roșia Montană. singura diferență fiind instituirea unei „perioade de probă”:  „Acest contract ar putea fi impartit in doua faze: in prima faza doar unul din cei patru munti sa fie exploatat, timp in care vom vedea daca ceea ce prezinta pe hartie si in teorie reprezentantii Gold Corporation este sustenanabil, fezabil si suficient de sigur din punct de vedere al protectiei mediului. Daca toate lucrurile sunt asa cum ei le prezinta azi, vom putea trece in faza a 2-a a exploatarii zacamintelor sau nu”.

Culmea, în introducerea propunerii sale, Bota „dă de pământ” cu exploatarea cu cianuri: „Senatorul PSD Sorin Bota a prezentat comisiei pentru Rosia Montana starea poluarii in localitatile maramuresene aflate in imprejurimile iazurilor cu cianuri, precum si efectele in timp ale infestarii cu arsen si metale grele ale fantanilor din partea de vest a judetului.

Praful cu cianuri, ce se ridica de pe haldele de steril si malul iazurilor cu cianuri de la Bozanta si Tautii de Sus in zilele cu vant, se depune peste culturile locuitorilor din zona, ajungand de multe ori sa fie inhalate de acestia. Numarul de bolnavi de cancer, in zona Baia Mare, a ajuns cu mult peste media oraselor din Romania si acest lucru se datoreaza in mare masura si acestor exploatari cu cianuri”.

Loading

Comments

comments