Se ascut săbiile politice în lupta de organizare a referendumului pentru independența Cataloniei

Artur Mas, președintele Cataloniei le-a cerut premierilor din statele Uniunii Europene sprijinirea demersurilor pentru independența Cataloniei. În luna noiembrie a acestui an se va desfășura un referendum pentru independența regiunii. Demersurile liderilor zonali se lovesc, însă, de opoziția guvernului central din Spania, potrivit Reuters. Situația este oarecum asemănătoare cu problema județelor Harghita și Covasna din România, populate majoritar de unguri secui.

În scrisorile datate din decembrie și făcute publice joi, Artur Mas cere puterilor europene să încurajeze demersurile pentru desfășurarea referendumului pe care guvernul de centru-dreapta al lui Mariano Rajoy îl consideră neconstituțional. Lupta Catalaniei pentru independență domină agenda politică din acest an a Spaniei, care își revine încet din recesiune și se îndreaptă spre alegeri generale în 2015.

În demersul împotriva independenței Cataloniei, premierul spaniol va folosi Parlamentul național și Înalta Curte pentru a bloca orice manevră de a se ține referendumul.

În Catalonia, favoritul alegătorilor este radicalul Partid Catalan Republican de Stânga, care militează pentru independență. Liderii ERC au declarat că vor purta bătălia pentru un referendum la o curte internațională dacă va fi nevoie.

 

Autor: George SPIRIDON 

Loading

Comments

comments