Scrisoarea în care Einstein explică teoria relativității s-a vândut ieftin la o licitație

La începutul lunii septembrie 1953, fizicianul Albert Einstein a primit o scrisoare din partea unui profesor de științe din Malcom, Iowa. Arthur L. Converse i-a trimis un adevărat chestionar (cu 10 întrebări) laureatului Premiului Nobel despre deja faimoasa Teorie a Relativității, fiind curios cum poate fi aceasta probată prin experimente cu electroscoape.

Pe data de 7 septembrie 1953, Einstein a răspuns chestionarului pe îndelete, într-o scrisoare de trei pagini. La sfârșitul lunii trecute, documentul a fost vândut de familia profesorului, la o licitație organizată de Nate D. Sanders Auctions, informează Live Science. Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, s-a angajat să achite suma de 53.503,75 dolari. Live Science consideră că prețul este „relativ mare”, dar suma e un mizilic în comparație, de pildă, cu cele peste trei milioane de dolari reprezentând prețul de adjudecare a unei monede vechi de un dolar, în cadrul unei licitații recente.

Pe plicul scrisorii lui Einstein se menționează că a fost expediată din Camera 105 a Institute for Advanced Study (Institutul pentru Studii Avansate) din Princeton, New Jersey. Einstein a profesat acolo în ultimii 22 de ani de viață.

Textul scrisorii este dactilografiat (probabil dictat de Einstein), dar conține diagrame realizate de acesta manual.



Loading

Comments

comments