Scandalul interceptărilor NSA ajunge la Curtea Supremă de Justiție a SUA

Un judecător federal a decis că un program al Agenției Naționale de Securitate care colectează înregistrările apelurilor telefonice a milioane de americani este legal, acest program fiind numit o contra-lovitură pentru terorism, care nu încalcă dreptul de viață privată al americanilor, potrivit Reuters.

Decizia de vineri a judecătorului american William Pauley s-a separat de decizia altui judecător care a pus la îndoială constituționalitatea programului. Astfel, soluționarea problemei va reveni Curții Supreme de Justiție.

În decizia de 54 de pagini, Pauley a dat câștig de cauză colectării înregistrărilor telefonice de NSA în defavoarea cauzei Uniunii Civile de protejare a Libertăților Americanilor care susținea că interceptarea apelurilor telefonice încalcă cel de-al patrulea amendament al Constituției SUA. Această decizie are drept argument principal atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, în urma cărora au murit aproximativ 3.000 de oameni. Potrivit judecătorului Pauley, NSA ar putea evita o repetare a acelor evenimente prin programe ample de combatere a terorismului.

Programul de interceptări a fost devoalat de fostul angajat NSA Edward Snowden, care este în prezent sub azil temporar în Rusia. Dezvăluirile lui Snowden au stârnit o dezbatere pe tema cât de mult „spațiu de manevră” i se dă guvernului pentru protejarea Americii de terorism.

 

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments