Scandalul acoperiților din presă a declanșat un război intern la Digi 24

După ce a părăsit, pe rând, RTV și TVR, Dragoș Pătraru a reușit să-și pună în cap și conducerea postului Digi 24, care, prin vocea redactorului șef Cosmin Prelipceanu, îl amenință pe prezentatorul popularei emisiuni „Starea Nației” cu un proces de calomnie. Și mulți se întreabă, deja, unde vor mai butona telecomanda la 22.30.

Pătraru neagă că ar fi făcut afirmațiile pentru care este incriminat și lansează o săgeată către Prelipceanu, pe care pare că îl încadrează în categoria „băieți care se cred jurnaliști” (spun „pare”, fiindcă nu îl nominalizează, dar afirmația sa, ținând seama de context, are o țintă vizibilă).

Dar, să vedem ce s-a întâmplat.

În contextul recrudescenței scandalului Intact & Antena 3 vs RCS-RDS & Digi 24, Pătraru și-a exprimat public nemulțumirea pentru faptul că în emisiunile postului de știri Digi 24 subiectul este ocolit.

„Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părțile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituție de presă, că nu ești în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Și nu primești salariu ca să taci, primești un salariu pentru că muncești. (…) Apar unii cu niște acuzații grave și tu te faci că plouă, deși între minciunile și manipulările pe care le lansează acei oameni – oho, sunt destule – se află și chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiți în altă parte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă”, a afirmat Pătraru, în emisiunea din 22 mai, citat de Paginademedia.ro.

„Am așteptat câteva zile, să văd dacă se discută ceva, dar am observat că Digi24 se uită în altă parte, mulțumindu-se să difuzeze comunicatele companiei. Ce să facem? Să ne comportăm la fel? N-avem cum, indiferent de consecințe. (…) A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te plasează în afara interesului public. Mă rog, mai e și varianta în care legitimația de presă este o acoperire și atunci, da, nu răspunzi in fata publicului ci in fața… (…) Au fost oameni în Digi24 care ar fi dorit să abordeze subiectul. Nu l-au mai făcut. Să nu fim ipocriți, există acest tip de comportament în toată presa românească. Trebuie să scăpăm de el. La Digi se manifestă mai puțin decât în alte părți, semn că uite, eu fac emisiunea asta seară de seară și nimeni nu mi-a zis niciodată nimic”, și-a explicat atitudinea Pătraru, pentru Paginademedia.ro.

De partea sa, Cosmin Prelipceanu susține că Pătraru ar fi acuzat Digi 24 că adăpostește jurnaliști aflați în solda serviciilor secrete, somându-l să prezinte dovezi.

„Suntem siguri ca ati constatat virulenta cu care, dupa atacuri la adresa conducerii RCS-RDS, a companiei insesi, este atacat si postul nostru de televiziune. Se fac acuzatii nefondate, care au un scop ascuns ochilor publicului, scopul nu este numit, un scop legat de o cauza in justitie. In aceasta cauza, atentie, partile au fost obligate de instanta sa pastreze secretul dovezilor. Suntem provocati sa incalcam aceasta obligatie. Dar nu o vom incalca. Suntem provocati sa ne pronuntam inaintea justitiei.

Ultima provocare este in mod cert cea a lui Dragos Patraru. Intrucat aceasta maniplare a escaladat, sunt prezentate informatii fara sa fie verificate si fara sa fie cunoscute imprejurarile reale in care s-au petrecut faptele si mai ales, inainte ca autoritatile judiciare sa dispuna masurile legale, pentru a se stabili adevarul judiciar, pentru corecta informare suntem nevoiti sa va anuntam ca declaratiile lui Dragos Patraru nu reprezinta pozitia postului de stiri Digi24.

Din repespect pentru adevar si din dorinta de a ne pastra neutralitatea intr-o chestiune juridica delicata si complicata, am decis sa solicitam tuturor institutiilor statului implicate precizari cu privire la evenimentele din ultimele zile. Se contureaza deja informatii si se nasc foarte multe intrebari. Despre toate, pe indelete, in zilele urmatoare. Vrem sa stim in folosul cui este facuta aceasta operatiune de mistificare a realitatii. Cui serveste?

Influentarea pietei de capital este intentionata? De ce acum toata aceasta operatiune concertata de ascundere a adevarului? S-au scurs in presa informatii din dosar? Cine le-a scurs si in ce scop? Si inca ceva.

Intr-un stil care nu face cinste jurnalismului, jurnalismul ar trebui sa se bazeze pe informatii, nu pe zvonuri, Dragos Patraru face o acuzatie extrem de grava. El spune ca unii dintre jurnalistii nostri sunt acoperiti. Il somam public pe Dragos Patraru sa prezinte lista, daca o are si dovezile aferente. In cazul in care nu o va face, il vom da in judecata”, a scris Prelipceanu, după emisiunea de luni seara, pe contul său de Facebook.

Replica lui Pătraru, la aproximativ o oră după postarea lui Prelipceanu: „Aflu de la televizor că aș fi spus aseară chestii pe care nu le-am spus. Dar mă rog, asta e altă discuție pe care o voi lămuri cu niște băieți care se cred jurnaliști. Voiam să vă spun că avem emisiune diseară. Ne vedem la 22,30, la Digi24. Unde, iată, jurnaliștii sunt liberi să spună ceea ce vor. Atunci când vor…”.

 

Actualizare: Dragoș Pătraru dă asigurări că „Starea Nației” continuă și promite să nu pună „batista pe țambal” în disputa cu conducerea postului Digi 24.

„Am primit sute de mesaje ieri, primim în continuare, vă mulțumim. Încerc să răspund la toate, sper să reușesc. Stați liniștiți la locurile voastre, nu plecăm nicăieri. Avem contract pe trei ani (apropo de ce susțin idioții de serviciu). Diseară, la emisiune, răspundem și provocărilor tâmpite venite din partea unor tipi aroganți, care au înțeles să-și bată joc de încrederea telespectatorilor, depărtând postul de normele jurnalismului prin ocolirea unor subiecte delicate pentru companie. Cred cu tărie că toată această discuție publică e foarte bună și poate scutura Digi24 de toate etichetele care i s-au pus în ultimii ani. Ne vedem diseară, la 22.30, la Digi24. Vă mulțumim pentru susținere, fără voi am fi fost probabil acasă acum.
PS: Aaa, să nu uit. Și lista. E, ce vorbești, mă, normal că avem lista. :))))”, scrie Pătraru, pe contul său de Facebook.

 

Subiectul pe care Pătraru spune că Digi 24 (parte a trustului RCS-RDS) îl ocolește se găsește AICI: Dezvăluiri fără precedent la Sinteza zilei. Noi înregistrări halucinante cu Ioan Bendei și Zoltan Teszari și AICI: Noi înregistrări cu Ioan Bendei, fost administrator al RDS-RCS, din care rezultă că purta discuții cu procurorii de pe un telefon care nu era ascultat

 

Loading

Comments

comments