Scandal în UE generat de un fost șef al Misiunii FMI în România

Neven Mates, auditor european, fost șef al Misiunii FMI în România (2001 - 2004) foto: blog.dnevnik.hr

Neven Mates, auditor european, fost șef al Misiunii FMI în România (2001 – 2004)
foto: blog.dnevnik.hr

Parlamentul European nu cedează fără luptă în disputa cu Consiliul European, generată de nominalizarea croatului Neven Mates la Curtea Auditorilor europeni.

În ședința de marți a Plenului de la Strasbourg, europarlamentarii au cerut, imperativ, Consiliului să explice de ce le-a sfidat votul în privința lui Mates. Unii aleși au cerut chiar o revizuire a procedurii de selecție a auditorilor europeni, astfel încât Parlamentul să aibă drept de veto.

Fost consilier al guvernatorului Băncii Naționale a Croației (din 2009 și până la preluarea postului din Luxemburg), Neven Mates a fost, timp de 17 ani, înalt reprezentant al Fondului Monetar Internațional. Între anii 2001 și 2004, Mates a condus Misiunea FMI din România.

Deși Cv-ul croatului corespunde fișei postului, candidatura sa a fost respinsă de Comisia de Control Bugetar a PE, în luna mai, cu un vot de 16 la 11 (cu aceeași ocazie, propunerea României, George Pufan, a fost avizată marginal favorabil, cu scorul de 14 la 13). Ulterior (în luna iunie), și plenul Parlamentului European a votat în defavoarea croatului, cu 396 voturi împotrivă și doar 231 pentru.

Deși votul PE este consultativ, cutuma este să se țină cont de acesta în Consiliul European. De data aceasta, însă, Consiliul a ignorat opinia europarlamentarilor și a confirmat nominalizarea lui Mates, la data de 10 iulie.

Faptul a generat frustrare și furie la Strasbourg. Europarlamentarii au fost cu atât mai dezamăgiți, cu cât Mates și-a încălcat promisiunea de a renunța la candidatură, în cazul unui vot nefavorabil al parlamentarilor. E drept, croatul și-a lăsat și spațiu de manevră, afirmând că va considera „cu mare atenție” argumentele în defavoarea sa.

Astfel, Mates și-a luat în primire postul de la Luxemburg la data de 15 iulie a.c. și va superviza cheltuielile Uniunii Europene în următorii șase ani, primind un salariu lunar de peste 19 mii de euro.

 

Loading

Comments

comments