Sancțiune CNA de 20.000 de lei pentru „Traian Băsescu va trebui să moară în pușcărie”

CNA a amendat, luni, Antena 3 cu 20.000 de lei, pentru emisiunile “În gura presei” și “Sinteza zilei”, în care Mircea Badea a folosit un limbaj considerat injurios de membrii Consiliului și în care au fost aduse acuzații președintelui Traian Băsescu, fără a fi prezentate dovezi, informează Mediafax.

CNA a monitorizat mai multe emisiuni de la Antena 3 după ce a primit o serie de sesizări cu privire la aceste programe, între care și unele de la Administrația Prezidențială.

Președinția a sesizat Consiliul în legătură cu mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 (“Sinteza Zilei” din 4 decembrie, “Esențial” din 22 noiembrie și emisiunile de știri din 15 noiembrie, în care a fost difuzată știrea intitulată “Palatul Cotroceni, plin de bacterii”). Potrivit Președinției, în aceste emisiuni “au fost lansate acuzații defăimătoare” la adresa președintelui Traian Băsescu și în care au fost făcute “afirmații neadevărate” despre acesta, dar și despre Palatul Cotroceni. În urma discuțiilor membrilor CNA, niciuna dintre emisiunile sesizate de către Administrația Prezidențială nu a fost reținută de membrii CNA în sancțiunea de 20.000 de lei.

Această amendă a fost propusă de membrul CNA Christian Mititelu pentru încălcarea legislației audiovizualului în ediția din 14 noiembrie a emisiunii “Sinteza zilei”, moderată de Mihai Gâdea, și în edițiile din 2 și 3 decembrie ale emisiunii “În gura presei”, realizată de Mircea Badea.

“Pentru” aplicarea acestei sancțiuni au votat Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Valentin Jucan, în timp ce “împotrivă” au votat Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Valentin Jucan au susținut sancțiunea de 20.000 de lei, după ce propunerea pe care a făcut-o Gabrea (amendă de 40.000 de lei) nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a putea fi aplicată. Gabrea propusese aplicarea sancțiunii de 40.000 de lei pentru cinci emisiuni difuzate de Antena 3.

Ediția din 14 noiembrie a emisiunii “Sinteza zilei” a fost reclamată la CNA de o persoană fizică. În acea emisiune a fost analizat subiectul achiziționării de către Ioana Băsescu, fiica președintelui Băsescu, a unui teren în comuna Nana, potrivit monitorizării realizate de CNA.

Conform sursei citate, invitații emisiunii au fost Dana Grecu, Bogdan Teodorescu, Mircea Badea și Mugur Ciuvică, care au vorbit despre subiecte precum “averea fabuloasă a familiei Băsescu”, “6 palate la dispoziția lui Băsescu”, “familia prezidențială în tandrețuri cu șeful securității”, “implicarea oamenilor statului în afacere”, “un milion dubios de la Banca Statului”, “dovada că Băsescu este implicat în trafic de influență”, “Băsescu cercetat în 2004 pentru spălare de bani”, “Dosarul, clasat din cauza imunității”.

În emisiune, Mircea Badea a făcut comentarii, folosind termeni precum “băsista aia maniacă, soneria Matei!”, “băsiștii ăștia palii”, “mostră de tupeu pestilențial” etc.

De asemenea, Mircea Badea a făcut în aceeași emisiune următoarea afirmație: “Dacă există lege în România și justiție, Traian Băsescu va trebui să moară în pușcărie. Ăsta este destinul corect al acestui accident hidos din punct de vedere istoric”.

Badea a comentat și alte aspecte în respectiva emisiune, referindu-se, printre altele, la “casa din Otopeni pe care a făcut-o Băsescu din banii ăia de la Cășuneanu”.

Pe de altă parte, Mircea Badea a făcut și în edițiile din 2 și 3 decembrie ale emisiunii “În gura presei” comentarii care au cuprins “limbaj injurios” potrivit membrilor CNA.

Edițiile din 2 și 3 decembrie ale acestei emisiuni au fost monitorizate de CNA ca urmare a sesizării Narcisei Iorga, membrul al Consiliului. Narcisa Iorga a cerut președintelui Consiliului, Laura Georgescu, aprobarea pentru monitorizarea a trei ediții ale emisiunii “În gura presei”, care este difuzată de Antena 3 în direct și de Antena 1 în reluare.

Narcisa Iorga a făcut referire la ediția din 2 decembrie a emisiunii “În gura presei”, dând mai multe exemple de afirmații pe care Mircea Badea le-a făcut. Astfel, Mircea Badea a vorbit despre Robert Turcescu folosind expresia “formă de viață”.

De asemenea, Narcisa Iorga a făcut referire la ediția din 3 decembrie. Atunci, Mircea Badea a spus despre Traian Băsescu că este “cel mai odios securist”. În aceeași emisiune, Mircea Badea a făcut comentarii despre mai mulți jurnaliști, între care Grigore Cartianu, Andreea Pora, Mircea Marian.

Florin Gabrea a spus că Mircea Badea este “un campion în injurii la adresa președintelui Băsescu”, pe care le aduce șefului statului “fără nici cea mai mică jenă”. “Emisiunea și studioul de televiziune nu este un tramvai unde se întâlnesc unii și înjură la Băsescu”, a spus Gabrea. El a mai spus că au fost “extraordinar de grave abateri” în cinci emisiuni difuzate la Antena 3, în care “imparțialitatea și buna-credință nu există”. “(În aceste emisiuni, n.r.) e un fel de spațiu al preeriei din Texas, unde fiecare scoate pistolul și trage unde vrea (…) E un mănunchi inimaginabil de injurii care nu au nicio legătură cu studioul de televiziune, pentru care propun 40.000 de lei amendă”, și-a justificat Florin Gabrea propunerea, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicat.

Loading

Comments

comments