Salariul mediu brut a scăzut în luna iunie

Foto: Oana Pavelescu/Select News

Foto: Oana Pavelescu/Select News

Salariul mediu brut a înregistrat o scădere de 0,3% în iunie 2013, până la un cuantum de 2.219 lei, comparativ cu luna mai, în timp ce valoarea netă a fost de 1.606 lei, cele mai mari câștiguri fiind consemnate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți.

În luna iunie 2013, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, în scădere față de luna precedentă cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat câștigul salarial mediul net din domeniul hoteluri și restaurante (880 lei).

Potrivit INS, în principal, creșterile câștigului salarial mediu net din iunie, față de luna mai 2013, în sectorul economic, s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanță), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar și realizărilor de producții/încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net se datorează și disponibilizărilor de salariați cu câștiguri salariale mici, în unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat, în iunie, după cum urmează: fabricarea băuturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicații, activități de editare, fabricarea produselor textile (între +6% și +7,5%).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de mai 2013 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale și sume din profitul net. Cele mai importante diminuări ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat, astfel: cu 9,4% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, respectiv cu 8,2% în extracția cărbunelui superior și inferior. Totodată, în activitățile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea și epurarea apelor uzate, transporturi terestre și transporturi prin conducte, fabricarea substanțelor și a produselor chimice s-au înregistrat majorări salariale între 4% și 8%.

Pe de altă parte, în sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net, în iunie 2013, față de luna precedentă, în administrația publică (+0,2%) și sănătate și asistență socială (+0,6%). De asemenea, în învățământ s-a consemnat o scădere a câștigului salarial mediu net (-1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

Datele INS menționează faptul că, în iunie 2013, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%, în timp ce indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 98,2%.

Datele lunare privind câștigul salarial și efectivul de salariați sunt obținute printr-o cercetare statistică selectivă, iar marja de eroare este de +/-3%.

Loading

Comments

comments