Rușii se pregătesc să redirecționeze livrările de gaze spre China

Foto: Gazprom

Foto: Gazprom

Se pare că visul moscovit de a-și diversifica cumpărătorii gazului și petrolului se apropie de realizare. După ani de negocieri, Gazprom și companiile energetice din China s-au înțeles în privința prețului livrărilor, deschizând posibilitatea redirecționării gazului rusesc spre Est, relatează Radio Vocea Rusiei.

Cel mai important rezultat al recentei vizite a premierului Dmitri Medvedev la Beijing a fost anunțul făcut de Gazprom și CNPC care au ajuns la un numitor comun în privința formulei prin care se va stabili prețul gazului livrat în China.

Prețul va fi determinat în funcție de cotațiile prețului coșului petrolier JCC (Japan crude cocktail), ceea ce constituie un succes major al negociatorilor ruși. China a acceptat formula de determinare a prețului de care vrea să scape Comisia Europeană în contractele europene semnate cu Gazprom. Mai mult, dintre toate prețurile de referință, a fost aleasă referința care asigură un preț destul de ridicat în comparație cu prețurile ce puteau fi obținute dacă drept referință ar fi fost luate prețurile la gaz de pe NYMEX (New York) sau prețurile hub-urilor spot din Europa. Compania rusă lucrează intens asupra deschiderii de noi capacități de producție și asupra asigurării posibilităților tehnice de redirecționare a gazului „european” spre China.

În același timp, mult așteptata „revoluție a gazelor de șist” și venirea „gazului ieftin din SUA” care trebuia să prăbușească prețurile în Europa întârzie să apară. Prețurile înalte din piața asiatică fac în așa fel încât toate volumele disponibile de gaz natural lichefiat să fie direcționate către China și Japonia, în timp ce Europa se confruntă cu o scădere a producției proprii și o reducere a livrărilor din Africa de Nord.

Loading

Comments

comments