Rușii s-au răzgândit

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, a decretat încetarea controalelor vamale întărite pentru importurile lituaniene, după ce Uniunea Europeană a acuzat Moscova de restricții comerciale motivate politic, au anunțat vineri autoritățile lituaniene.

Ambasadorul Lituaniei la Moscova a fost informat în legătură cu decizia liderului rus de a pune capăt acestor inspecții detaliate, introduse la 12 septembrie, a indicat Ministerul lituanian de Externe într-un comunicat citat de AFP.

Asociația lituaniană a transportatorilor rutieri a confirmat vineri că aceste controale minuțioase, care țineau uneori câteva zile, nu mai sunt aplicate de vameșii ruși asupra camioanelor care sosesc din Lituania.

‘Ne-am calculat pierderile la peste 10 milioane de euro. Unele camioane au fost blocate în vamă timp de mai mult de zece zile’, a declarat pentru agenția de presă franceză purtătorul de cuvânt al asociației, Gytis Vincevicius.

Gestul președintelui Putin survine pe fondul conflictelor dintre Lituania și Rusia, în contextul în care Vilnius asigură în prezent președinția semestrială a Uniunii Europene.

Un recent embargo rus din cauza unor ‘riscuri sanitare și epidemiologice’ asupra importurilor de produse lactate lituaniene a provocat o puternică reacție la Bruxelles și Vilnius, Lituania amenințând Moscova că va apela la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

‘Conform regulilor OMC, orice restricție decisă de Rusia din motive sanitare trebuie justificată prin demonstrarea unui risc, iar măsura luată trebuie să fie proporțională cu nivelul riscului identificat’, a declarat luni Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate, Tonio Borg, amintește France Presse.

Lituania, prima dintre republicile sovietice care și-a proclamat independența după prăbușirea URSS în 1990, dorește încheierea acordurilor de asociere și de liber-schimb între UE și mai multe țări din fostul spațiu sovietic (Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan și Georgia) în cadrul summitului Parteneriatului Estic, programat să se desfășoare la sfârșitul lunii noiembrie la Vilnius.

Loading

Comments

comments