Rusia pretinde că are susținerea Chinei în confruntarea cu Ucraina

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei și Yang Jiechi, ministrul de Externe al Chinei Foto: gbtimes.com

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei și Yang Jiechi, ministrul de Externe al Chinei
Foto: gbtimes.com

Conform postului de radio Vocea Rusiei, ministrul de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său chinez, Yang Jiechi, iar oficialul chinez ar fi anunțat că, în privința situației din Ucraina, China împărtășește punctul de vedere al Rusiei.

Această informație contrazice însă, flagrant, poziția oficială exprimată de China, care a recunoscut noua Putere de la Kiev, a insistat asupra integrității teritoriale a Ucrainei, cu Crimeea parte din Ucraina și s-a abținut la votul din Consiliul de Securitate al ONU, în urma căruia s-a cerut Rusiei să-și retragp trupele din Crimeea și să se abțină de la alte inițiative militare care ar escalada situația din regiune.

The Guardian avertizează că media din Rusia încearcă să inflameze populația, difuzând știri care ar indica un adevărat pogrom împotriva etnicilor ruși din Ucraina. Astfel, ieri, agenția Itar-Tass a anunțat că 675.000 de etnici ruși au emigrat din Ucraina, în Rusia, în decursul lunilor ianuarie și februarie. Iar astăzi, Interfax anunță că peste 5.000 de militari și polițiști ucrainieni din Crimeea au dezertat, raliindu-se cauzei puterii pro-ruse instaurate samavolnic în republica autonomă, după înlăturarea de la putere a regimului Ianukovici. Acest gen de informații ce nu pot fi confirmate (sunt, de fapt, infirmate, de corespondenții de presă străini acreditați în zonă) stau la baza justificării intervenției armate, prezentată, cu puțin timp în urmă, de ministrul de Externe al Rusiei, în fața Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, întrunit la Geneva.

 

Loading

Comments

comments